Nagyvilág

„Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?” – rátámadtak a perui elnökre

Cris BOURONCLE / AFP
Cris BOURONCLE / AFP

Két nő támadt rá a perui elnökre, Dina Boluartéra egy hivatalos rendezvényen szombaton az andoki Ayacucho városában, ahol 2022 decemberében tíz ember halt meg a kormány elleni tüntetések során.

Az MTI híre szerint a támadás akkor történt, amikor Boluarte egy út alapkőletételén vett részt a fővárostól, Limától mintegy 570 kilométerre, délkeletre fekvő városban.

Az államfő éppen Ayacucho tartományi kormányzójával találkozott, amikor a televíziós felvételek szerint a találkozó helyszínéül szolgáló emelvényre két támadó mászott fel, és egyikük megragadta az elnök haját.

„Megölték a férjemet, maradjak nyugodt?” – kiabálta az egyik támadó, akit a hatóságok őrizetbe vettek. A nő azzal vádolta Boluartét, hogy ő a felelős férje haláláért, akit a 2022. december 15-én Ayacuchóban tartott tüntetések során megöltek

A miniszteri kabinet vezetője az X közösségi oldalon elítélte a „rendkívül súlyos” támadást, amely „veszélyeztette az államfő biztonságát”. Az elnök először érkezett Ayacuchóba azóta, hogy az ellene országszerte szervezett tüntetésekben mintegy ötvenen meghaltak. A halálos áldozatok közül húszat az állami erők öltek meg az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik