A következő élő közvetítés része Fokozódik a feszültség a Közel-Keleten

Az ENSZ-főtitkár a kétállami megoldást sürgette, Netanjahu továbbra is elutasítja a palesztin állam gondolatát

Omar Sanadiki / AP
Mentőalakulat tagjai egy gyaníthatóan izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjainál Damaszkusz diplomatanegyedében.
Omar Sanadiki / AP
Mentőalakulat tagjai egy gyaníthatóan izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjainál Damaszkusz diplomatanegyedében.

António Guterres ENSZ-főtitkár megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

„A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie” – mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok találkozóján, hozzátéve: az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan. Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol.

A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását is.

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett. Ez azért is lényeges, mert Netanjahu néhány órával korábban telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, mely után Biden azt mondta, Netanjahu nyitott az USA által is támogatott kétállami megoldásra.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik