A következő élő közvetítés része Joe Biden túszokat mentene Gázában

Izrael pénzeli a Hamászt? Az EU külügyi főképviselője ezt állítja

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azzal vádolja Izraelt, hogy finanszírozta háborús ellenfelét, a Hamász palesztin fegyveres csoportot.

Borrell pénteken tiszteletbeli doktori címet kapott a spanyol Valladolid Egyetemen, ahol az ennek alkalmából rendezett ünnepségen az El País tudósítása szerint így fogalmazott:

A Hamászt az izraeli kormány finanszírozta, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot.

Johan ORDONEZ / AFP Josep Borrell

Az EU külpolitikájáért felelős Borrell szerint a jelenlegi konfliktus megoldásához szükség van egy palesztin állam létrehozására.

Az egyetlen megoldás az, hogy két államot hozunk létre, amelyek osztoznak azon a földön, amelyért száz éve halnak… Egy ilyen megoldást kívülről kell erőltetni.

Az izraeli kormány visszautasította Borrell vádjait. Ophir Falk legfőbb külpolitikai tanácsadó szerint Borrell téved, ugyanis Benjamin Netanjahu miniszterelnök távolról sem a Hamász megerősítésére törekszik, ellenkezőleg, három nagyszabású katonai műveletben is gyöngítette a Hamászt, 2012-ben, 2014-ben és 2021-ben:

Az október 7-i mészárlás és túszejtés után Netanjahu hadikabinete utasította az izraeli hadsereget a Hamasz megsemmisítésére.

Borrell megjegyzései néhány nappal azelőtt hangzottak el, hogy az EU külügyminiszterei találkozókat tartanak Izraelben, majd tárgyalnak egyfelől a Palesztin Hatósággal, másfelől Brüsszelben a legfontosabb arab országokkal.

Az izraeli ellenzék, valamint elemzők és sajtóorgánumok, köztük a New York Times már korábban is állította, hogy Netanjahu kormánya szemet húnyt a Hamasz finanszírozása felett, egyebek mellett azzal, hogy engedélyezte Gáza katari finanszírozását, annak érdekében, hogy a palesztinokat rivális politikai táborokra ossza fel.

Netanjahu annak idején is tagadta, hogy engedélyezte a Hamász pénzelését.

Viszont még 2019-ben pártja, a Likud konferenciáján azt mondta:

Aki meg akarja akadályozni egy palesztin állam létrehozását, támogatnia kell a Hamasz megerősítését.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik