Nagyvilág

Sztrájkolnak a francia rendőrök, mert a kormány senkit nem enged el szabadságra a párizsi olimpia idején

Július 26. és augusztus 11. között Párizs ad majd otthont 2024-es nyári olimpiának, a szervezés ennek megfelelően gőzerővel zajlik. Ennek részeként a minap információk szivárogtak ki arról, hogy a játékok ideje alatt a tervek szerint minden rendőrt berendelnek majd dolgozni Franciaországban, senki nem mehet az olimpia idején szabadságra. Erre válaszul „Fekete Csütörtök” néven sztrájkba kezdtek a francia rendőrök.

A Guardian írása szerint az országos megmozdulássá formálódó sztrájk főszervezői, köztük a két legnagyobb rendőrszakszervezet, az Alliance és az Unsa Police szerint a fenti helyzet tükrében a rendőröket akár kétezer euróig terjedő bónusz is megilletné, ha szolgálatba helyezik őket az olimpia idején, továbbá a szakszervezetek el akarják érni azt is, hogy minden érintett munkavállaló kapjon gyermekgondozási támogatást a játékok idejére és legyen lehetőségük később szabadságra menni.

A belügyminisztériumtól származó információk alapján Franciaországban a tervek szerint minden rendőrt mozgósítanak, július 24-től augusztus 11-ig senki nem mehet el pihenni. A rendőröknek összesen 10 nap szabadságot állapítanának meg június 15. és szeptember 15. között, de egyébként végig szolgálatban kell lenniük. Közben több regionális egységnél számolnak azzal, hogy Párizsba költöztetik őket a játékok idejére – ők a fentiek mellett azt követelik a kormánytól, hogy garantálja a lakhatásukat és a munkaidejük maximális óraszámát is.

A strasbourgi székhelyű Alliance egyik képviselője, Sylvain André a következőképp kommentálta a munkabeszüntetést a francia médiának:

Még mindig nem tudunk semmilyen részletet, csak azt, hogy minden rendőr dolgozni fog július 24. és augusztus 11. között. És tudjuk azt is, hogy egy helyi kontingenst Strasbourgból Párizsba helyeznek majd át, a teljes állomány mintegy 30 százalékát. Lépéseket akarunk a gyermektámogatással kapcsolatban, mert a kollégáinknak gondoskodniuk kell a gyerekeikről

– mondta André, hozzátéve, hogy a lakhatás és a logisztika kérdésében is tudni akarják a részleteket. A rendőr felidézte, hogy a rendőrség évek óta megfeszített tempóban dolgozik. Említette a 2015-ös terrortámadásokat, a 2016-os labdarúgó Eb-t, a sárgamellényes tüntetéseket, a Covid-válságot, és úgy általában azokat a franciaországi megmozdulásokat, amikor rendőri erők bevetésére volt szükség az elmúlt években. „A rendőrök most azt kérdezik: ők mikor pihenhetnek végre?” – hangsúlyozta André.

A szakszervezetek képviselői azóta találkoztak Gérald Darmanin belügyminiszterrel, információk szerint ő megígérte, hogy a rendőrség támogatását még ebben a hónapban véglegesítik. A forrás szerint a javadalmazásról és a gyermekgondozási segítségről szóló tárgyalások építő jellegűek voltak. A probléma kezelésére mintegy 500 millió euró elkülönítése lehetséges.

A sztrájkban résztvevő szakszervezetek arra kérték kollégáikat, hogy a sztárjk ideje alatt minimalizálják az aktivitásukat – a telefonokat például vegyék fel, vészhelyzet esetén pedig tegyék a dolgukat, de a szokásos járőrözésekre ne induljanak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik