Élő Nagyvilág

Putyin: hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság

MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

Putyin: hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában orosz városvezetők előtt.

Putyin szerint ha az ukrán fél nem vetette volna el a béketárgyalásokat, amivel ismételten bebizonyította függőségét, már vége lenne mindennek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak – mondta az orosz elnök, és lehetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését.

(MTI)

Zelenszkij: Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon kedden elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan ragadozó, aki nem elégszik meg azzal, hogy „befagyasszák” a konfliktust Ukrajnában.

2014 óta több kísérlet is volt arra, hogy befagyasszák a háborút a (kelet-ukrajnai) Donyec-medencében. Befolyásos kezesek álltak a kezdeményezés mellé (Angela Merkel volt) német kancellár és (Francois Hollande egykori) francia elnök személyében. De Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök azzal vádolta az orosz államfőt, hogy az „megpróbálja normálisnak beállítani a tömeges deportálásokat, a letarolt városokat és falvakat és azt a rémületes érzést, hogy ez a háború esetleg soha nem ér véget”.

Valójában Putyin testesíti meg ezt a háborút, és ő nem fog megváltozni

– tette hozzá.

Zelenszkij ismételten felszólította a nyugati országokat, hogy támogassák még több fegyverrel Ukrajnát. Szavai szerint „egyre nyilvánvalóbb jelei vannak annak, hogy Oroszország esetlegesen újabb agresszióra készülhet Ukrajnán túl is”. Kiemelte, hogy Ukrajna szövetségeseinek elsősorban harci repülőgépeket kellene biztosítaniuk Kijev számára annak érdekében, hogy az ukrán erők légi fölénybe kerüljenek Oroszországgal szemben. Megjegyezte, hogy az orosz fekete-tengeri flottával szemben már tudtak sikereket elérni, és hangsúlyozta, Ukrajna azt is bebizonyította, hogy képes megsemmisíteni olyan orosz harci repülőgépeket, amelyeket korábban soha senki nem lőtt még ki.

Az ukrán elnök arra ösztökélte a nemzetközi partnereket, hogy fektessenek be az ukrán gazdaság fejlesztésébe, mert Kijev ilyen módon lesz képes megerősíteni a Nyugat biztonságát. „Erősítsék meg a gazdaságunkat, és mi megerősítjük az önök biztonságát” – fogalmazott.

A  fórum résztvevőihez fordulva Zelenszkij azt kérdezte, hogy ma melyik európai ország tudna az ukránhoz hasonló ütőképes hadsereget kiállítani, amely képes lenne megállítani az orosz agressziót?

„Az önök országai hány férfit és nőt lennének hajlandók küldeni egy másik állam, egy másik nemzet védelmére? Annak alternatívájaként, hogy a következő években együtt kelljen harcolnunk Putyin ellen, nem jobb-e, ha most vetünk véget neki és katonai stratégiájának, hiszen bátor ukrán férfiak és nők már ezt teszik?” – tette fel a kérdést Zelenszkij.

Elégedetlenségét fejezte ki továbbá a nyugati szankciókkal kapcsolatban arra hivatkozva, hogy azok még az orosz rakétagyártást sem akadályozzák.

Természetesen hálás vagyok minden egyes szankciócsomagért. A Nyugat nyilvánvaló gyengéje ugyanakkor, hogy az orosz atomipar továbbra sincs globális szankciók alatt, pedig Putyin az egyetlen terrorista a világon, aki túszul ejtett egy atomerőművet

– fogalmazott.

MTI

Belga külügyminiszter: Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás

Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás, a nem szűnő orosz támadások intenzitásának erősödése miatt az uniós szolidaritás fokozása szükséges

– jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden.

Lahbib, az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra vonatkozó uniós kötelezettségvállalás betartásáról szóló vitán azt mondta, az ukránok napról napra megmutatják, milyen példátlanul bátrak és képesek felvenni a harcot az orosz agresszióval.

Rendelkezésünkre áll minden forrás, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassuk. Ez Európa érdeke is, hiszen az orosz agresszió a mi értékeinket és önállóságunkat is veszélyezteti

– fogalmazott a belga politikus hozzátéve, hogy Oroszországgal szemben az EU-nak egységesnek kell maradnia, és fenn kell tartania a Moszkva elszigetelését célzó nemzetközi szintű politikáját. A szankciók fenntartása révén csökkentenie kell, hogy Oroszország finanszírozni tudja ukrajnai háborúját. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az orosz gazdaság meggyengült, az orosz fizetőeszköz, a rubel értéke jelentősen csökkent a nemzetközi pénzpiacokon. Közölte továbbá, az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnöksége meg kívánja tárgyalni annak lehetőségét, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyont el lehessen kobozni és Ukrajna újjáépítésére lehessen felhasználni.

Fent kell tartanunk a béke érdekében folytatott erőfeszítéseinket, amelyet nem akar más senki jobban, mint maga Ukrajna

– tette hozzá beszédében a belga külügyminiszter. (MTI)

Nemzetközi befektetőkkel találkozott Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon találkozott a JP Morgan vezetőivel és más nemzetközi befektetőkkel, akikkel megvitatta Ukrajna gazdasági helyzetét és az ország újjáépítését segítő befektetéseket ösztönzését.

Reméljük, hogy a JP Morgan segít nekünk abban, hogy számos globális befektető és vállalat fektessen az ukrán gazdaságba

– írta az ukrán elnök a Twitteren.

Szükségállapotot hirdettek az oroszországi Voronyezsben

Kedden szükségállapotot hirdetett az oroszországi Voronyezs polgármestere, miután az ukránok dróntámadást indítottak a déli terület ellen. Az orosz média szerint a város közelében állomásozik a Szuhoj Szu-34-es vadászbombázó repülőgép, mellyel az oroszok Ukrajnát bombázzák. A légibázis közelében állítólag 15 robbanást lehetett hallani, a drónok törmelékei pedig egy közeli házra zuhantak. A közelben levő épületek ablakai is kitörtek.

Az embereket legalább egy épületből evakuálták egy közeli iskolába.

Alexander Guszev kormányzó szerint egy fiatal lányt megsebesített az aláhulló törmelék.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az Ukrajnával határos régióban öt drónt megsemmisítettek, hármat pedig elfogtak az éjszaka során.

(The Guardian)

Észtországban letartóztattak egy orosz egyetemi tanárt, azzal gyanúsítják, hogy Moszkvának kémkedett

Az észt rendőrség letartóztatott egy orosz egyetemi tanárt kémkedés gyanújával –  írta a The Moscow Times az észt sajtóra hivatkozva.

Vjacseszlav Morozovot, aki a közelmúltig a Tartui Egyetem nemzetközi politikaelméleti professzora volt, az észt belbiztonsági szolgálat január 3-án tartóztatta le.

Ez az eset néhány tucat korábbit követ, és jól szemlélteti az orosz hírszerző ügynökségek vágyát, hogy az élet különböző területein szivárogjanak be Észtországba, beleértve a tudományos életet is

– idézett egy magas rangú végrehajtó tisztviselőt a hírportál.

A hatóságok nyomozást indítottak, az észt bíróság pedig két hónapig terjedő rendőri őrizetet rendeltek el.

Morozov egyik kollégája a The Moscow Times-nak azt mondta, hogy letartóztatás híre „a semmiből jött”. Morozov a közelmúltban személyes Facebook-oldalán osztott meg információkat a Tallinnban élő oroszok által szervezett háborúellenes eseményekről, valamint közzétette az oroszországi civil társadalomról és politikai elnyomásról szóló saját kutatásait is.

Brit hírszerzés: megakadt az orosz támadás Avgyijivkánál

Közzétette napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium.

A mai jelentés pontjai az alábbiak:

  • Az elmúlt hetekben sem az ukránok, sem az oroszok nem tudtak érdemben területet nyerni. 2023 decemberében az oroszok bevették Marijinkát, ám ezt a sikerüket nem tudták továbbfejleszteni Kurahove és Novomihajlivka irányába.
  • Valószínűleg továbbra is Avgyijivka bekerítése az oroszok elsődleges célja. Ennek ellenére csak szerény területi nyereséget tudtak itt elérni, miközben jelentős veszteségeket szenvedtek eszközökben és élőerőben egyaránt. Az oroszok nem tudják támadni a városba vezető ellátási útvonalakat, ugyanis északi Sztyepove település továbbra is ukrán ellenőrzés alatt van. Nem valószínű, hogy az oroszok megpróbálják elszigetelni Avgyijivkát: erre a jövő hét előtt aligha kerülhet sor.
  • A Dnyeper keleti partján állomásozó ukrán csapatok a folyamatos orosz támadások ellenére folytatták a hídfőállások kiépítését Krinkijnél. A jövő héten vélhetően újabb területeket próbálnak itt szerezni.

Nagy a felhajtás Zelenszkij körül Davosban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden délután tart beszédet a davosi Világgazdasági Fórumon, de már reggeltől részt vett különféle találkozókon és megbeszéléseken, a Guardian szerint hatalmas a sajtófelhajtás a politikus körül.

Zelenszkij délelőtt találkozott üzleti vezetőkkel az „CEO’s for Ukrajna” néven futó rendezvényen, ahol Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett ült, aki szintén kedden szólal fel a Fórumon.

Az ukrán külügyminiszter szerint ásókkal folytatják a harcot, ha elfogynak a fegyverek

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra buzdította az amerikai törvényhozást, hogy állapodjanak meg Ukrajna további támogatásáról, mert rohamosan fogy az idő, majd azt ígérte, hogy országa akkor is tovább harcol, ha teljesen kifogynak a fegyverekből.

Ha elfogynak a fegyverek, ásókkal harcolunk tovább. Ukrajna léte forog kockán

– jelentette ki Dmitro Kuleba az ABC Newsnak adott interjújában.

Az ukrán politikus alapvetően országa támogatásáról beszélt: arra kérte az Egyesült Államok két nagypártját, hogy állapodjanak meg az Ukrajnának szánt anyagi és fegyverzeti támogatás folytatásáról. Szerinte Kijev bukása esetén más országok is felbátorodhatnak, hogy újabb háborúkat indítsanak.

Bild: A Bundeswehr közvetlen fegyveres konfliktusra számít Oroszországgal

A német Bild megszerzett egy titkosított katonai dokumentumot, amelyből az derül ki, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr közvetlen háborús összecsapásra készül.

A lap szerint a katonák arra számítanak, hogy már idén februárban bekövetkezhet egy esetleges eszkaláció a NATO és Oroszország között. A titkos iratról a lap annyit árult el, hogy az egy kiképzési forgatókönyv, amely hónapról hónapra felvázolja, milyen lépéseket tesz majd Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hogyan kell azokra a NATO-nak reagálnia.

Ebben a Bundeswehr-forgatókönyvben az eszkaláció néhány héten belül megkezdődik, amikor is több tízezer német katonát kell majd a harctérre küldeni.

MTI

Katasztrofálisan kezdődött a hét az orosz légierőnek

Az orosz légierő az egyik legkatasztrofálisabb nap volt a hétfő, miután az ukrán hadsereg két orosz parancsnoki gépet is lelőtt.

A Guardian a korábbiaknál részletesebb cikke szerint Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna főparancsnoka jelentette be, hogy megsemmisítettek egy A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépet és egy Il-22 irányítóközpont repülőgépet. Mindkettő az Azovi-tenger felett repült, amikor eltalálták őket.

Az A-50, amelynek feladata az volt, hogy érzékelje az ellenséges légvédelmet és koordinálja az orosz repülőgépek célpontjait, azonnal lezuhant, és a teljes legénység életét vesztette. A lap szerint a másig gép súlyosan megsérült, de kényszerleszállást tudott végrehajtani az oroszországi Anapa repülőterén.

Az még nem derült ki, hogy Ukrajna hogyan tudta célba venni és lelőni a repülőgépeket. Az egyik elmélet szerint az Egyesült Államok által szállított Patriot légvédelmi rakétaüteget használtak. Ez azonban azt jelentené, hogy a rendszert a frontvonal közelébe kellett mozgatni.

Az orosz vezetés azt közölte, hogy „nincs információjuk” arról, hogy pontosan mi történt. A Kreml-barát bloggerek azt sugallták, hogy a gépeket baráti tűz érhette.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a Kremlben mindössze hat működő A-50-es van szolgálatban, egy repülőgép megépítése 330 millió dollárba kerül.

Nem kapott kezelést a bebörtönzött fehérorosz ellenzéki

Kezeletlen tüdőgyulladásban meghalt Vadzim Hraszko bebörtönzött fehérorosz ellenzéki aktivista – közölte hétfőn a Vjaszna Emberi Jogi Központ. A jogvédő szervezet szerint az 50 éves férfit, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálóját csak akkor szállították kórházba, amikor már menthetetlen volt. Január 9-én hunyt el, temetését pénteken tartották Minszkben.

A Vjaszna szerint Hraszko a negyedik fehérorosz politikai fogoly, aki meghalt a börtönben azóta, hogy Lukasenka vitatott győzelme a 2020-as választásokon heves tüntetéseket váltott ki.

Az informatikus Hraszkót tavaly augusztusban ítélték három év munkatáborra azért, mert adományokkal támogatott a hatalom által szélsőségesnek minősített ellenzéki csoportokat. (Hvg.hu)

Olvasói sztorik