A következő élő közvetítés része Putyin: hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság

Katasztrofálisan kezdődött a hét az orosz légierőnek

MTI
MTI

Az orosz légierő az egyik legkatasztrofálisabb nap volt a hétfő, miután az ukrán hadsereg két orosz parancsnoki gépet is lelőtt.

A Guardian a korábbiaknál részletesebb cikke szerint Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna főparancsnoka jelentette be, hogy megsemmisítettek egy A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépet és egy Il-22 irányítóközpont repülőgépet. Mindkettő az Azovi-tenger felett repült, amikor eltalálták őket.

Az A-50, amelynek feladata az volt, hogy érzékelje az ellenséges légvédelmet és koordinálja az orosz repülőgépek célpontjait, azonnal lezuhant, és a teljes legénység életét vesztette. A lap szerint a másig gép súlyosan megsérült, de kényszerleszállást tudott végrehajtani az oroszországi Anapa repülőterén.

Az még nem derült ki, hogy Ukrajna hogyan tudta célba venni és lelőni a repülőgépeket. Az egyik elmélet szerint az Egyesült Államok által szállított Patriot légvédelmi rakétaüteget használtak. Ez azonban azt jelentené, hogy a rendszert a frontvonal közelébe kellett mozgatni.

Az orosz vezetés azt közölte, hogy „nincs információjuk” arról, hogy pontosan mi történt. A Kreml-barát bloggerek azt sugallták, hogy a gépeket baráti tűz érhette.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a Kremlben mindössze hat működő A-50-es van szolgálatban, egy repülőgép megépítése 330 millió dollárba kerül.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik