Élő Nagyvilág

Hamarosan Észak-Koreába látogat Putyin

Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP
Pavel BEDNYAKOV / POOL / AFP

Zelenszkij bejelentette, hogy Svájcban globális békekonferenciát rendeznek

Ukrajnával foglalkozó, magas szintű globális békekonferenciát fognak tartani Svájcban – jelentette be hétfőn Bernben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Viola Amherd svájci államfő.

Dátumról egyelőre nem tettek említést, de a két vezető azt közölte, hogy az esemény szervezését azonnal elkezdik. A „békecsúcs” megrendezését az ukrán elnök kérésére vállalta Svájc – hangzott el.

Zelenszkij újságírók előtt kijelentette, Kijev elképzelése szerint Oroszországot nem hívják meg, Kínának viszont szerepet adnának a béketerv kidolgozásában. Az ukrán elnök hangsúlyozta, a békekonferenciára minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve szeretnék, ha az úgynevezett Globális Dél országai is képviseltetnék magukat.

A tervezett békekonferencia formátuma annak a Kijev által előterjesztett tízpontos béketervvel foglalkozó korábbi négy tanácskozásnak a mintáját követné, amelyet 2023 tavasza óta tartottak Dániában, Szaúd-Arábiában, Máltán, illetve legutóbb vasárnap Davosban.

Zelenszkij hétfőn érkezett Svájcba, hogy részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon és svájci tisztségviselőkkel tárgyaljon.

(MTI)

Már több mint háromezer ukrán beteget szállítottak át európai kórházakba

Az Oroszország által Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háború kezdete óta uniós koordináció mellett több mint háromezer ukrán beteget szállítottak át európai kórházakba, hogy ott részesüljenek szakorvosi ellátásban, közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint az ukrajnai háború kezdete óta az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében, az ukrán kórházak és az ország egészségügyi rendszerére nehezedő terhek enyhítésére az Európai Unió rendszeresen evakuálja az ukrán betegeket, ideértve a krónikus betegeket és a sérülteket is.

Az ukrajnai betegeket 22 európai ország, köztük Magyarország kórházai fogadták. Az evakuálásokat Lengyelországban, az ukrán határ közelében fekvő Rzeszów városában létesített központon keresztül irányítják. Az Ukrajnából szárazföldön szállított betegeket légi úton viszik az európai kórházakba

– írták.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki úgy fogalmazott: „nem fordíthatjuk el a szemünket azokról a borzalmakról, amelyekkel az ukrán emberek nap mint nap szembesülnek. Mivel Oroszország folytatja kíméletlen támadásait Ukrajna polgári infrastruktúrája, köztük a kórházak ellen, a sürgősségi segítségnyújtás Ukrajnának fontosabb, mint valaha”.

Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos megerősítette: Ukrajna és népe addig számíthat az EU támogatására, amíg csak szükséges.

(MTI)

Oroszország és Irán hamarosan nagyszabású államközi szerződést köthet

Moszkva és Teherán nagyszabású államközi szerződés megkötésére készül – közölte az orosz védelmi minisztérium, Szergej Sojgu, a tárca vezetője és iráni hivatali partnere, Mohammad Astiani hétfői telefonbeszélgetését követően.

A felek hangsúlyozták az orosz-iráni kapcsolatok alapelvei melletti elkötelezettségüket, beleértve egymás szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli tiszteletben tartását, amelyet az Oroszországi Föderáció és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti, nagyszabású államközi szerződésben is megerősítenek, s amelynek aláírására készülnek

– áll a tájékoztatásban. A felek emellett megvitatták a katonai és haditechnikai együttműködés aktuális kérdéseit, véleménycserét folytattak a regionális biztonsági kérdésekről.

Sojgu hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán fokozza közös erőfeszítéseit egy egyjogú, többpólusú világ megteremtése érdekében.

A telefonbeszélgetés a moszkvai katonai tárca szerint baráti légkörben zajlott, és újabb lépés volt a Moszkva és Teherán közötti stratégiai kapcsolatok megerősítése terén.

Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a közel-keleti feszültség eszkalálódására, és határozottan elítélték az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette országcsoport által Jemen területén végrehajtott légicsapásokat.

A miniszterek azonnali tűzszünetet sürgettek a Gázai övezetben, valamint síkraszálltak a humanitárius segélynek az enklávéba való akadálytalan bejuttatása mellett, hogy a civil lakosság sürgős segítségben részesüljön.
A moszkvai tájékoztatás szerint a külügyminiszterek megvitatták egy új államközi szerződés előkészítését, és a kétoldalú együttműködés számos gyakorlati kérdését. A felek hangsúlyozták „az orosz-iráni kapcsolatok alapelvei iránti megingathatatlan kölcsönös elkötelezettséget, beleértve a szuverenitás, a területi integritás és az ENSZ Alapokmányában foglalt egyéb elvek iránti feltétlen tiszteletet, amelyet a készülő, Oroszország és Irán közötti nagyszabású államközi szerződés is meg fog erősíteni.

A hír, hogy Oroszország és Irán között új szerződést készítenek elő, 2022 szeptemberében került nyilvánosságra, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának alkalmából tárgyalt a kérdésről.

(MTI)

Észak-Koreába látogat Putyin

Belátható időn belül sor kerülhet Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatására, a feltételeket diplomáciai csatornákon egyeztetik, közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

A téma azzal kapcsolatban merült fel, hogy hétfőn Moszkvába érkezett Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak a meghívására. A két tárcavezető várhatóan kedden ül majd tárgyalóasztalhoz.

Vlagyimir Putyinnak érvényes meghívása van hivatalos phenjani látogatásra. Reméljük, hogy ez megvalósul, s az orosz elnök belátható időn belül sort kerít a látogatásra. Annak időpontját diplomáciai csatornákon keresztül tovább egyeztetjük

– mondta Peszkov.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy Putyin fogadja-e az észak-koreai külügyminisztert, az orosz elnöki szóvivő kijelentette:

egy olyan találkozó lehetőségét, amelyen tájékoztatják az elnököt a két miniszter megbeszéléseinek eredményéről, nem zárjuk ki. Tájékoztatni fogjuk önöket.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország minden területen partneri kapcsolatokat kíván kialakítani a KNDK-val. Emlékeztetett rá, hogy erről a két ország vezetői tavaly szeptemberben a Vosztocsnij űrközpontban tartott találkozójukon állapodtak meg. Kim Dzsongun, a KNDK vezetője akkor észak-koreai látogatásra hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

(MTI)

Az ENSZ újabb nagy összegű támogatást kér a tagállamoktól

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) 4,2 milliárd dollárnyi (1450 milliárd forint) támogatásért folyamodott a támogató, adományozó országokhoz hétfőn, hogy idén is segítséget nyújthasson Ukrajna háború sújtotta térségeinek és az ukrajnai menekülteknek.

Több százezer rémült és traumatizált gyerek él a frontvonalakhoz közel, akik a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá

– figyelmeztetett Martin Griffiths, a szervezet vezetője, kiemelve, hogy már önmagában emiatt meg kell tenni mindent, hogy Ukrajna több humanitárius segítséget kapjon. A kért támogatás egy részéből, 3,1 milliárd dollárból (1071 milliárd forint) az OCHA mintegy 8,5 millió, Ukrajnában élő és azonnali segítségre szoruló embernek nyújtana támogatást, a fennmaradó 1,1 milliárd dollárból (3803 milliárd forint) pedig az ukrajnai menekülteket és az őket befogadó közösségeknek nyújtana segítséget.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bár a befogadó országok továbbra is igyekeznek minden segítséget megadni a menekülteknek, beleértve a beilleszkedéshez nyújtott támogatást is, még mindig sok rászoruló van köztük. Tavaly a szervezet 3,9 milliárd dollár (1348 milliárd forint) segítségért folyamodott az ügyben és az összeg 67 százalékát kapta meg.

Ukrajna azt állítja, hogy lelőtt egy orosz kémrepülőgépet

Ukrajna közölte, hogy lelőtt egy orosz A-50-es kémrepülőgépet és egy Il-22-es parancsnoki repülőgépet az Azovi-tenger térségében – írja a The Guardian.

Szintén a The Guardian számolt be arról, hogy a Kreml kijelentette, hogy Oroszország minden területen fejleszti kapcsolatait Észak-Koreával.

Észak-Korea a legközelebbi szomszédunk és partnerünk, akivel minden területen partnerséget alakítunk ki

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor hétfőn megkezdte moszkvai látogatását Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter.

Öt éves börtönbüntetést kapott egy diák, aki állítólag az ukrán különleges szolgálatokkal dolgozott együtt

Oroszországban ötéves börtönbüntetést szabtak ki egy 20 éves diákra, aki állítólag az ukrán különleges szolgálatokkal dolgozott együtt, és szabotázstámadásokat tervezett katonai támaszpontok ellen – közölték a helyi hatóságok. A férfit külföldi állammal való együttműködés gyanújával vették őrizetbe – írja az AFP.

Az FSZB azt is állította, hogy a diák, akit nem azonosított, ukránbarát propagandát tervezett terjeszteni az interneten.

Ukrán rakétákat lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelmi rendszerek hétfőn kora reggel megsemmisítettek három, Ukrajnából indított rakétát a délnyugat-oroszországi kurszki terület felett – írta az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. A minisztérium nem közölte, hogy a támadás következtében keletkeztek-e károk vagy sérültek.

Svájcba utazik Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij hétfőn Svájcba utazik. Az ukrán elnök igyekszik biztosítani a szövetségesek stabil támogatását az Oroszország elleni háború második évfordulója közeledtével. Zelenszkij pártvezetőkkel és Svájc elnökével is találkozik, valamint részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon.

A svájci külügyminiszter vasárnap arról beszélt, hogy Kínát be kell vonni az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésére irányuló erőfeszítésekbe.

Olvasói sztorik