Nagyvilág

Vulkánkitörés Izlandon: 400 embert evakuáltak, a láva elért egy várost

Halldor KOLBEINS / AFP
Halldor KOLBEINS / AFP

Az izlandi meteorológiai szolgálat újabb vulkánkitörést jelentett vasárnap reggel az ország délnyugati részéből, Grindavík városánál, írja az MTI. Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették.

Vasárnap kora délután pedig egy újabb, 150 méteres hasadék nyílt a város közelében, az Időkép.hu tudósítása szerint

a láva elérte a város északi szélén fekvő házakat.A Tűzhányó Blog Facebook-oldalán Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus professzor, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének vezetője azt írta, a kitelepítést csak vasárnap reggelre tervezték. Hajnali 3 órakor azonban „egy rettentően erős földrengésraj indult, hasonló, mint november 10-én (legerősebb földrengés 3.5 magnitúdójú volt)”.

A vulkánkitörés helyi idő szerint 7:57-kor indult el, Hagafelltől dél-délkeletre, az előző kitöréshez képest közelebb Grindavíkhoz (kb. 1.5-2 km-re). Az első 10 percben már erősen szélesedett a hasadék és jelenleg is gyorsan nő, és a webkamera-felvételek szerint egy lávafolyam Grindavík felé halad.

Az MTI beszámolója szerint Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik