Nagyvilág

A német kancellár önmérsékletet vár a traktorral tüntető gazdáktól: hétfőn jön az újabb hullám

MTI
MTI

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat.

Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog

– figyelmeztetett szombaton közzétett videóüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek

– érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

A szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik