Élő Nagyvilág

Amerikai külügyminiszter: Nem szabad a palesztinokat Gáza elhagyására kényszeríteni

EVELYN HOCKSTEIN / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / AFP

Az egyiptomi elnök kiállt a palesztinok mellett, a független palesztin állam megteremtésében látja a béke zálogát

Teljesen elfogadhatatlan a palesztinok bármely formában történő kitelepítése a Gázai övezetből – jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével való hétfői kairói találkozóján, amiről Ahmed Fahmi, az egyiptomi elnök szóvivője számolt be Facebook-oldalán.

Szíszi felhívta a figyelmet arra, hogy Kairó jelentős erőfeszítéseket tesz és kommunikál a legkülönbözőbb felekkel a tűzszünet megteremtése és annak érdekében, hogy az övezetbe bejusson legalább a szükséges mennyiségű humanitárius segély. Kijelentette továbbá, hogy az Abbász vezette Palesztin Hatóságnak kulcsszerepe van most az eseményekben, éppen ezért meg kell adni a hatóságnak minden szükséges támogatást. A közel-keleti béke és biztonság szavatolásának egyetlen módja a független palesztin állam megteremtése az 1967-es határok között Kelet-Jeruzsálem fővárossal – foglalt állást.

Abbász köszönetet mondott Szíszinek a palesztin ügy támogatásáért és a vérontás megfékezése érdekében tett erőfeszítéseiért. A Palesztin Hatóság elnöke vasárnap, váratlanul érkezett Kairóba Szíszi meghívására.

Megölték a Hamász egyik fontos parancsnokát Libanonban

Izrael hétfőn megölte a Hezbollah egyik speciális egységének parancsnokát egy dél-libanoni csapásban – közölték az iszlamista szervezet műveleteit jól ismerő források.

Wissam Tawil a szervezet Ridwan nevű különleges alakulatnak a parancsnoka volt. Ő a legmagasabb rangú harcos, akit a háború kezdete óta a Hezbollah tagjai közül megöltek. A Ridwan fő feladata hogy, hogy tagjai beszivárogjanak Izraelbe, különös tekintettel Galileára és az észak-izraeli területekre.

Tawil és egy másik harcossal együtt halt meg, miután csapás érte a kocsijukat,  Madzsdal Szelm községben, 6 kilométerre a libanoni-izraeli határtól – írta a Reuters három libanoni forrás közlésére hivatkozva. Izrael nem kommentálta az esetet.

Ferenc pápa: A civilek elleni válogatás nélküli támadás háborús bűncselekmény

A 87 éves katolikus egyházfő hétfőn a világ száznyolcvannégy országának Vatikánba akkreditált diplomatái előtt tartott háromnegyed órás beszédet. Ebben az orosz-ukrán háború, és Izraelnek a Hamasz ellen folytatott hadjárata mellett szó volt az afrikai és ázsiai konfliktusokról, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában tapasztalható migrációs válságról, a klímaváltozásról és a keresztényüldözésről is.

Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború átterjedhet a tágabb Közel-Keletre, és tűzszünetre szólított fel minden fronton, ideértve Libanont is. Az október 7-i izraeli támadást a „terrorizmus és a szélsőségesség” „szörnyűséges” cselekedeteként ítélte el, és újra követelte a fegyveresek fogságában lévő személyek kiszabadítását.

Beszédében összekötötte a két nagy horderejű konfliktust – az orosz-ukrán háborút és a gázait –, mondván, hogy a modern hadviselés gyakran nem tesz különbséget katonai és polgári célok között. Szerinte nincs olyan konfliktus, ami így vagy úgy ne azzal végződne, hogy „válogatás nélkül sújtja” a polgári lakosságot.

Az ukrajnai és gázai események ezt egyértelműen bizonyítják. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése háborús bűncselekmény, és hogy nem elég rámutatni, hanem meg is kell akadályozni.

– fogalmazott Ferenc pápa. Szerinte több erőfeszítésekre van szükség a humanitárius jog védelme és végrehajtása érdekében, mivel ez az egyetlen módja az emberi méltóság védelmének háborús helyzetekben.

Izrael hadjárata a sűrűn lakott Gázai övezetben eddig 22 835 palesztin életét oltotta ki a palesztin egészségügyi kormányzat szerint. Izrael állítja: a Hamász október 7-i ámokfutásában 1200 ember halt meg, és mintegy 240 embert ejtettek túszul. Ukrajnában szintén több ezer civilt öltek meg 2022 februárja óta.

Talán világosabban fel kell ismernünk, hogy a civil áldozatok nem járulékos „veszteségek”, hanem férfiak és nők, nevekkel és vezetéknevekkel, akik az életüket vesztik

– figyelmeztetett. Az egyházfő ugyanakkor az antiszemitizmus újjáéledését is „csapásnak” nevezte, amelyet ki kell irtani a társadalomból.

Beszédében újabb támadást intézett a hadiipar ellen is, és egy olyan alap létrehozására szólított fel, amelyből a fegyverkészletek csökkentésével megtakarított pénzt az éhezés felszámolására fordítanák.

Felszólított emellett a béranyaság egyetemes betiltására, amely szerinte súlyosan sérti mind a nő, mind a gyermek méltóságát. Erről az mondta:

A gyermek mindig ajándék, és soha nem egy kereskedelmi szerződés alapja.

(Reuters)

Törölte a WHO a Gázába szánt orvosi eszközök utánpótlásának szállítását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy vasárnap kénytelen volt törölni a Gázai övezet északi részébe szánt orvosi eszközök utánpótlásának szállítását, mert nem kapott biztonsági garanciákat.

December 26. óta ez volt a negyedik szállítmány, amelyet nem tudtak útnak indítani a szükséges orvosi felszerelésekkel az al-Avda kórházba és az észak-gázai központi gyógyszertárba.

A szervezet az X közösségi platformon közzétett üzenetében számolt be arról, hogy már 12 nap telt el azóta, hogy utoljára sikerült elérniük Gáza északi részébe.

A heves bombázások, a mozgást korlátozó intézkedések és a szakadozó kommunikáció csaknem lehetetlenné teszi az orvosi szállítmányok rendszeres és biztonságos célbajuttatását Gázában, különösen az északi régióban – közölte.

Az a szállítmány, amelynek indítását vasárnap voltak kénytelenek törölni, Gáza északi részének öt kórházában biztosította volna a működés fenntartását – írták a platformon.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy sokkolta az egészségügyi szükségletek és a pusztítás mértéke Gáza északi részén. Mint az X közösségi szolgáltatáson írta: a szállítmányok további késlekedése még több ember halálához és szenvedéséhez fog vezetni”.

Újabb misszióját kellett lemondania a WHO-nak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy vasárnap kénytelen volt lemondani egy misszióját, mely orvosi ellátmányt szállított volna Gáza északi részére. A WHO-nak december 26. óta ez volt a negyedik alkalom, hogy le kellett fújnia egy tervezett missziót, amelynek célja az volt, hogy orvosi ellátmányt vigyen az Al-Awda kórházba és a központi gyógyszertárba Gáza északi részén.

Immár 12 napja, hogy utoljára el tudtunk jutni Gáza északi részére

– írta a WHO az X-en. Az állandó bombázások szinte lehetetlenné teszik az orvosi ellátmányok rendszeres és biztonságos szállítását Gáza egész területén, különösen északon – tették hozzá. A WHO főigazgatója,Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, hogy megdöbbentette a pusztítás mértéke Gáza északi részén.

A Hamász újabb fegyverraktárait és alagútjait találta meg az izraeli hadsereg

A Hamász újabb fegyverraktárait és alagútjait találta meg az izraeli hadsereg (IDF) Gázában – jelentette a katonai szóvivő hétfő reggel.

Az IDF szárazföldi és légiereje vasárnap este közös hadművelettel mintegy harminc célpontot támadott, melyek egy része a föld alatt van a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban, ahol fegyvereket tároltak. Emellett egy izraeli egység észrevett egy, több mint tíz palesztin fegyveresből álló csoportot, akik arra készültek, hogy rakétákat indítsanak Izrael felé, és végeztek velük. Szintén Hán-Juniszban számos fegyvert találtak a Hamász egyik harcosának járművében.

A Gázai övezet közepén, mezőgazdasági területen egy alagút lejáratára bukkantak, melyben több ezer dollárt és sok fegyvert találtak. Ezenkívül a Gázai övezet közepén fekvő Al-Magaziban az IDF megostromolt egy fegyverraktárat, ahol nagy hatótávolságú rakétákat tároltak. Palesztinok a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban számoltak be izraeli egységek támadásáról, melyekben nyolc ember vesztette életét. Súlyos bombázásokról adtak hírt Hán-Juniszban is.

(MTI)

Két palesztin újságírója meghalt

Az Al-Dzsazíra „célzott gyilkossággal” vádolta Izraelt, miután két palesztin újságírója a Gázai övezetben meghalt egy autójukat ért izraeli csapás következtében. A támadásban meghalt Hamza Wael Dahdouh és Mustafa Thuria mellett egy harmadik újságíró, Hazem Rajab is az autóban ült, ő súlyosan megsérült.

Az Al-Dzsazíra közleményben közölte, hogy „határozottan elítéli, hogy az izraeli megszálló erők célba vették a palesztin újságírók autóját”. A gázai egészségügyi minisztérium szintén megerősítette a haláleseteket.

Blinken: Nem szabad a palesztinokat Gáza elhagyására kényszeríteni

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a palesztinokat nem szabad arra kényszeríteni, hogy elhagyják Gázát, lehetővé kell tenni számukra, hogy visszatérhessenek otthonaikba, amint azt a körülmények lehetővé teszik – írja a BBC. Blinken elítélte egyes izraeli miniszterek kijelentéseit, akik a palesztinokat máshová telepítenék át. A külügyminiszter közel-keleti tartózkodása során arra figyelmeztetett, hogy a térségben uralkodó feszültség további növekedése még nagyobb bizonytalanságot és még több szenvedést okozhat. Hozzátette, hogy

túl sok ártatlan palesztin férfi, nő és gyermek halt már meg a háborúban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik