A következő élő közvetítés része Amerikai külügyminiszter: Nem szabad a palesztinokat Gáza elhagyására kényszeríteni

Ferenc pápa: A civilek elleni válogatás nélküli támadás háborús bűncselekmény

Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP
Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

A 87 éves katolikus egyházfő hétfőn a világ száznyolcvannégy országának Vatikánba akkreditált diplomatái előtt tartott háromnegyed órás beszédet. Ebben az orosz-ukrán háború, és Izraelnek a Hamasz ellen folytatott hadjárata mellett szó volt az afrikai és ázsiai konfliktusokról, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában tapasztalható migrációs válságról, a klímaváltozásról és a keresztényüldözésről is.

Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború átterjedhet a tágabb Közel-Keletre, és tűzszünetre szólított fel minden fronton, ideértve Libanont is. Az október 7-i izraeli támadást a „terrorizmus és a szélsőségesség” „szörnyűséges” cselekedeteként ítélte el, és újra követelte a fegyveresek fogságában lévő személyek kiszabadítását.

Beszédében összekötötte a két nagy horderejű konfliktust – az orosz-ukrán háborút és a gázait –, mondván, hogy a modern hadviselés gyakran nem tesz különbséget katonai és polgári célok között. Szerinte nincs olyan konfliktus, ami így vagy úgy ne azzal végződne, hogy „válogatás nélkül sújtja” a polgári lakosságot.

Az ukrajnai és gázai események ezt egyértelműen bizonyítják. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése háborús bűncselekmény, és hogy nem elég rámutatni, hanem meg is kell akadályozni.

– fogalmazott Ferenc pápa. Szerinte több erőfeszítésekre van szükség a humanitárius jog védelme és végrehajtása érdekében, mivel ez az egyetlen módja az emberi méltóság védelmének háborús helyzetekben.

Izrael hadjárata a sűrűn lakott Gázai övezetben eddig 22 835 palesztin életét oltotta ki a palesztin egészségügyi kormányzat szerint. Izrael állítja: a Hamász október 7-i ámokfutásában 1200 ember halt meg, és mintegy 240 embert ejtettek túszul. Ukrajnában szintén több ezer civilt öltek meg 2022 februárja óta.

Talán világosabban fel kell ismernünk, hogy a civil áldozatok nem járulékos „veszteségek”, hanem férfiak és nők, nevekkel és vezetéknevekkel, akik az életüket vesztik

– figyelmeztetett. Az egyházfő ugyanakkor az antiszemitizmus újjáéledését is „csapásnak” nevezte, amelyet ki kell irtani a társadalomból.

Beszédében újabb támadást intézett a hadiipar ellen is, és egy olyan alap létrehozására szólított fel, amelyből a fegyverkészletek csökkentésével megtakarított pénzt az éhezés felszámolására fordítanák.

Felszólított emellett a béranyaság egyetemes betiltására, amely szerinte súlyosan sérti mind a nő, mind a gyermek méltóságát. Erről az mondta:

A gyermek mindig ajándék, és soha nem egy kereskedelmi szerződés alapja.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik