Élő Nagyvilág

Két bányát is orosz találat ért Donyeckben, 18 bányász ragadt a mélyben

Anatolii Stepanov / AFP
Egy mentő áll a romok között, miután egy fűtőművet ért orosz rakétatalálat a Donyeck megyei Kosztyantyinivkában 2022. június 24-én.
Anatolii Stepanov / AFP
Egy mentő áll a romok között, miután egy fűtőművet ért orosz rakétatalálat a Donyeck megyei Kosztyantyinivkában 2022. június 24-én.
  • Újult erővel lövik az oroszok az ukrán energiarendszert.
  • Két bányában is áramszünetet okoztak az orosz légitámadások Donyeck megyében. A bányákban összesen 18 bányász vesztegelt 16 órán keresztül a sötétben.
  • Drónokkal figyelhetik az oroszok a német katonai kiképzőbázisokat.
  • Zelenszkij: Oroszország legyőzhető.
  • A japán külügyminiszter megerősítette Ukrajna támogatását.
  • Elesett katonák családtagjaival karácsonyozott Putyin.
  • Az orosz-ukrán háború szombati történéseit itt tudják visszaolvasni.

Orosz védelmi minisztérium: két ukrán gépet lőtt le az orosz légvédelem

Lelőtte az orosz légvédelem az ukrán légierő egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépét Dnyepropetrovszk megye légterében, valamint megsemmisítette HIMARS és Uragan sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá hat Neptun hajóelhárító rakétát és 38 drónt az elmúlt nap folyamán – írja az orosz védelmi tárca vasárnapi hadijelentése alapján az MTI.

A minisztérium szerint az orosz erők a kupjanszki frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, a frontvonal mentén pedig több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg, közülük több mint háromszázan a Donyecknél vívott harcokban.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, három lengyel gyártmányú Krab és egy francia CAESAR önjáró, valamint két brit FH-70-es és egy amerikai M119-es vontatott tarackot.

Az ukrán veszteségekről szóló értesüléseket független fél idáig nem hitelesítette.

Újult erővel lövik az oroszok az ukrán energiarendszert

Két bányában is áramszünetet okoztak az orosz légitámadások Donyeck megyében. A két bányában összesen 18 bányász vesztegelt 16 órán keresztül a sötétben, amíg az áramszolgáltatást helyre nem állították, közölte vasárnap az ukrán energiaügyi miniszter.

A 2022-23-as téli időszakhoz hasonlóan Oroszország tavaly év végén a mínuszok beköszöntével ismét fokozta az ukrán várások és kritikus infrastruktúra elleni támadásokat.

A minisztérium nem adott tájékoztatást azoknak a bányászoknak az állapotáról, akik a támadások idején a bányákban tartózkodtak.

Az orosz támadások egy donyecki hőerőmű berendezéseit is megrongálták, Dnyipropetrovszk megyében pedig egy kőolaj vezeték közelében bukkantak – feltehetően célt tévesztett – rakéták repeszeire.

A minisztérium szerint az energiaellátó rendszer többnyire jól üzemel, nincsenek kiterjedt áramkimaradások.

(The Kyiv Independent)

Drónokkal figyelhetik az oroszok a német katonai kiképzőbázisokat

Gyanús drónok szinte heti rendszerességgel repülnek át a német katonai kiképzőbázisok és laktanyák felett. Bár a probléma 2022 októbere óta ismert, a Bundeswehr nem lépett az ügyben idáig. A szakértők orosz kémkedésre gyanakodnak, ugyanis a legtöbb érintett helyszínen ukrán katonák kiképzése folyik – írta a Bild cikke alapján a Portfolio.

Rendszeresen drónokat észlelnek a klietzi katonai gyakorlótér felett, ahol a Bundeswehr ukránokat képez ki Leopard 1-esekre. Más bázisokon néha egyszerre több drón is belép a légtérbe. Ez egyértelműen szervezett és erősen Oroszországra utal – nyilatkozta Marcus Faber, az FDP védelmi szakértője. Hozzátette: a képviselői meghallgatáson kiderült, hogy Németország eddig egyetlen drónt és pilótát sem tudott elfogni.

Zelenszkij: Oroszország legyőzhető

Vissza lehet verni az oroszokat Ukrajnában, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül egy svédországi konferencián.

Még Oroszországot is vissza lehet szorítani a nemzetközi jog keretein belülre. Az orosz agresszió legyőzhető

– mondta vasárnap Zelenszkij, aki szerint a harctéri helyzet továbbra is viszonylag stabil.

(The Guardian)

A japán külügyminiszter megerősítette Ukrajna támogatását

Kamikava Jóko japán külügyminiszter vasárnap Ukrajnába utazott, hogy találkozzon kollégájával, Dmitro Kulebával, és biztosítsa őt Tokió további támogatásáról – írja az MTI a japán külügyminisztérium közlése alapján.

A látogatást eredetileg nem jelentették be Kamikava pénteken megkezdett kéthetes körútjának hivatalos programjában, amelynek keretében Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat. A közlemény szerint a politikus látogatása során megismétli, hogy változatlan Japán következetes politikája Ukrajna támogatására, még a jelenlegi súlyos nemzetközi helyzet ellenére is.

A külügyi tájékoztatás szerint a tokiói diplomácia vezetője tájékoztatja az ukrán felet azoknak a segélyprojekteknek a részleteiről, amelyeket Japán Kijevnek javasol. Februárban Tokióban konferenciát rendeznek Ukrajna gazdasági újjáépítésének előmozdítására, amelyen Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is részt kíván venni. Kamikava konzultál majd az ukrán féllel a konferencia részletes programjáról, és részt vesz “a téli segélyezéshez szükséges nagyméretű elektromos berendezések átadási ünnepségén.

Tokió 2022 eleje óta határozottan elítéli Oroszország ukrajnai támadását, és részt vesz a Moszkva elleni nemzetközi szankciókban.

Elesett katonák családtagjaival karácsonyozott az orosz elnök

Oroszországban az ortodox ünnepnek megfelelően január 7-én ünneplik a karácsonyt, aminek alkalmából az ország elnöke, Vlagyimir Putyin találkozott az ukrajnai háborúban meghalt néhány orosz katona családtagjaival.

Amint a Magyar Nemzet kiszúrta, a Vesti Telegram-csatornájára több videó is felkerült az eseményről, a leírások szerint Putyin a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovo rezidenciáján látta vendégül a gyászoló családokat, és kijelentette, ez a találkozó is határozottan jelzi, hogy az orosz vezetés támogatja a harcosok családjait. „Az élet összetett és sokrétű. Mindig vannak olyan esetek, amikor külső támogatásra van szükség. Ez most is így van” – mondta Putyin, jelezve egyben, hogy az ünnep idején nem fog „súlyos” dolgokról beszélni. Boldog karácsonyt kívánt a megjelenteknek, az ünnepet az orosz népek testvéri egységének „eleven kifejeződésének” nevezte.

Putyin később a meghívott hozzátartozókkal karácsonyi istentiszteleten vett részt a rezidencia házi templomában.

Továbbra is ezrével érkeznek menekültek

Magyarország területére 2024. január 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5521 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 19568 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 109 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Olvasói sztorik