Nagyvilág

Mesterséges kómában van a diáklány, akit maga alá temetett a leomló fal a székelyudvarhelyi gimnáziumban

Továbbra is válságos az állapota annak a diáklánynak, aki akkor szenvedett súlyos sérüléseket, amikor decemberben ledőlt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának fala, több diákot is maga alá temetve. Amint a Maszol.ro emlékeztetett, a december 18-án történt falomláskor négy diák szorult a romok alá, közülük egy tanuló életét vesztette, ketten könyebben sérültek, negyedik társuk viszont súlyos sérüléseket szenvedett, őt azóta is a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán ápolják.

A lányt mesterséges kómába helyezték, állapota az újraélesztése óta folyamatosan válságos, az orvosok nagyon visszafogottak a javulását illetően

– írja a lap, ami ma ismét érdeklődött az intézménynél a diák hogyléte, illetve afelől, hogy mit lehet tenni érte ebben a helyzetben.

„Semmit nem lehet tenni, az intenzív osztályon fekszik a lány. Annál többet, mint amit jelenleg tesznek érte az orvosok, nincs amit tenni. Amíg nem stabilizálódik az állapota, nincs, amit tegyenek. Minden attól függ, hogy a szervezete mennyire harcol”– vázolta a helyzetet a kérdésre Mariana Negoita, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője.

Közben a Tamási Áron Gimnázium oldalán szerdán megjelent egy közlemény, melyben az intézmény jelezte, megérkezett a román kormány által kiutalt gyorssegély. Ebből az enyhébb sérüléseket szenvedett két lány nyolcezer lejes (609 ezer forint), míg a balesetben meghalt fiú családja, valamint a Marosvásárhelyen ápolt lány tízezer lejes (762 ezer forint) támogatást kapott. A közleményben jelezték egyúttal a diákok felé, hogy január 8-tól, azaz jövő hétfőtől (a romániai téli szünet végeztével) a tanulók órarend szerinti tanításra számíthatnak. A korábban a diákotthon tornatermében megtartott testnevelésórák és az alternatív tevékenységek más helyszínen lesznek.

Megoldódni látszik a diákotthont ért károk miatt hely nélkül maradó tanulók elhelyezése is. A szöveg szerint

  • 11 lányt a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium;
  • 21 lányt és 6 fiút a Református Diákotthon Alapítvány;
  • 18 lányt és 3 fiút a Kós Károly Szakközépiskola bentlakása;
  • 7 lányt és 12 fiút az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola bentlakása;
  • 9 lányt az Unitárius Vendégház;
  • 8 fiút a Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek szállásolnak el.

Arra, hogy a részben leomlott épület állagmegőrzési munkái mikor kezdődhetnek el, nem tér ki a közlemény. Az MTI szerint a gimnázium vezetősége legutóbb arról tájékoztatott, hogy karácsony után kérik ennek engedélyezését a polgármesteri hivataltól és a nyomozóhatóságoktól. A Székelyhon korábbi beszámolója szerint a polgármesteri hivatal ezt a karácsony utáni első munkanapon kiállította az érsekségnek, miután ellenőrizte az általuk benyújtott szakvéleményt. Eszerint menthető az épület, de jelentős beavatkozásra lesz szükség. Hogy mi okozhatta a fal leomlását, és kit gyanúsít a rendőrség első körben, itt írtunk korábban. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat bűntetőeljárást.

Kapcsolódó
Ez okozhatta a fal leomlását a székelyudvarhelyi iskolában, ahol meghalt egy diák
Letartóztatták a falomlás előidézésével gyanúsított építési cég vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik