Nagyvilág

Ez okozhatta a fal leomlását a székelyudvarhelyi iskolában, ahol meghalt egy diák

Leomlott hétfőn Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egyik külső fala, ami több diákot is maga alá temetett. Egy gyermek súlyosan megsérült, egy másik állapota válságos, egy harmadik tanuló életét vesztette.

Hogy mi vezetett a tragédiához, egyelőre nem tisztázott, a Maszol.ro viszont arról ír, hogy néhány illetékes azt gyanítja, az omláshoz köze lehetett, hogy közvetlenül az épület mellett ásással járó munkálatokat végeztek. Mindez egybecseng a diákok beszámolóival is, akik közül többen arról beszéltek a Hargita Népének, hogy amióta megkezdődtek a munkálatok, a falakon repedések jelentek meg, és egyre csak nőttek.

Közvetlenül a diákotthon összeomlása előtt a nevelőnőt riasztotta egy diák, hogy vészjóslóan reped a fal, ám mire a felügyelő odaért, már megtörtént a baj.

Laczkó György, a tanintézet igazgatója a Székelyhon című lapnak elmondta, a gimnázium főépülete és a régi zárda épülete – jelentős magyar állami támogatásnak is köszönhetően – teljesen megújult korábban, már csak a bentlakás felújítása volt hátra. Ehhez is anyagi segítséget ígért neki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A munkálatok el is kezdték, az igazgató szerint legfőképp azért, mert az esővízelvezetés nem volt megoldva, „gyakorlatilag már ott tartunk, hogy nagyobb esőzéskor az étkező ablakán befolyik a víz” – mondta Laczkó. Az a megoldás született végül, hogy a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium csatornarendszerére csatlakoztatják rá az iskola vízelvezető rendszerét, ehhez azonban be kellett ásni az épület alapjai alá – többen valószínűsítik, köztük László Szabolcs, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vezetője és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, hogy ez vezetett a tragédiához.

A rendőrség közölte, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés miatt büntetőeljárást indított, a Transtelex pedig közben arról ír, hogy a keddi nap folyamán több személyt kihallgattak, majd őrizetbe vették a kivitelező cég ügyvezetőjét, László Szilveszter Sándort. 

László már kedden arról nyilatkozott a sajtónak, hogy az ő utasítására kezdtek el ásni a munkások, anélkül, hogy előzetesen felmérték volna a terepet vagy tanulmányt készítettek volna.

A cégvezető – aki közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat – azt mondta, gyorsan akartak haladni a munkálatokkal. Nem gondoltak a beomlás elleni védekezésre, és elmondása szerint arról sem volt tudomásuk, hogy gyerekek vannak az épületben. A Transtelex szerint arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig, több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt.

A lap megkereste Székelyudvarhely polgármesterét, Gálfi Árpádot, akinél az önkormányzat felelősségét firtatta, de „konkrét felelet helyett hárított a polgármester” és azt mondta, az építkezési engedélyek kibocsátása megfelelő volt. Ligia Deca tanügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy az épület biztonságossá tétele a tulajdonos és a bérlő felelőssége, vagyis a római katolikus érsekség és a városháza feladata lett volna az épület állagfelmérése.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik