Nagyvilág

Három hét múlva szabadon átjárható lesz a szlovák-magyar határ

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon – jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán. A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlás tekintetében. Hozzátette: amennyiben az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

Sutaj Estok szerint az illegális migráció problémája tavasszal ismét fokozódhat, addig időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

Kapcsolódó
Emberáradat a magyar-szlovák határon – ideát félnek a migránsok a rendőrtől, odaát keresik
Hónapok óta egyre több menekült bukkan fel a magyar-szlovák határon, ám úgy tűnik, mégsem kelt mélyebb félelmet a lakosságban a megnövekedett forgalom. Riport a migráció sújtotta északi határvidékről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik