Élő Nagyvilág

Tévedésből orosz falut bombázott az orosz légierő

Oleksii Chumachenko / ANADOLU / Anadolu via AFP
Oleksii Chumachenko / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz-ukrán háború újévi eseményeiről itt lehet részletesen olvasni.

Zelenszkij: 500 rakétát és drónt lőtt ki az ellenség Ukrajnára

Oroszország rakéták és drónok százaival támadta Ukrajnát a napokban – írta kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi oldalon.

Az utóbbi öt napban az ellenség legkevesebb 500 rakétát, illetve drónt lőtt ki Ukrajnára

– közölte az ukrán államfő, miután Rishi Sunak brit miniszterelnökkel egyeztetett telefonon.

Az ellenség úgy számította ki a röppályákat, hogy a lehető legtöbb kárt okozza. Ez szántszándékkal elkövetett terrorizmus

– mondta az elnök.

Zelenszkij megköszönte Nagy-Britannia támogatását az ukrán légvédelemnek. A brit kormány közleménye szerint Sunak részvétét fejezte ki az ukrán áldozatokért, akik Oroszország „barbár légicsapásai” során vesztették életüket, vagy sebesültek meg a karácsonyi ünnepek alatt. Hangsúlyozta, hogy London 2024-ben és azon túl is Ukrajna oldalán fog állni.

Keddre virradóra újabb heves drón- és légicsapások érték Kijevet és Harkiv városát, kioltva legkevesebb öt ember életét és megsebesítve 130-at. Ukrán állítások szerint a rakéták és drónok több mint 70 százalékát sikerült lelőni.

(MTI)

Ukrajna további fegyvereket kér

Ukrajna újabb fegyverszállítmányok iránti felhívással fordult kedden a nemzetközi közösséghez a Kijev és más ukrán nagyvárosok elleni heves orosz légicsapásokat követően.

A moszkvai terrorista rezsimnek fel kell ismernie, hogy a nemzetközi közösség nem huny szemet az ukrajnai civilek legyilkolása és a polgári infrastruktúra lerombolása felett

– hangoztatta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en közzétett bejegyzésében. A tárcavezető konkrétan új légvédelmi rendszerek és lőszerek, illetve különböző típusú drónok, valamint 300 kilométeresnél nagyobb hatótávolságú rakéták beszerzésének szükségességét említette.

Kuleba egyben sürgette, hogy a befagyasztott orosz pénzeket tegyék hozzáférhetővé Ukrajna számára.
Az ukrán diplomácia vezetője követelte azt is, hogy “a releváns fővárosokban” és nemzetközi szervezetekben szigeteljék el az orosz diplomatákat.

A kijevi tárca közleménye szerint a keddi orosz légicsapásokat „kizárólag” polgári célpontok ellen hajtották végre. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram oldalán viszont azt írta, hogy civil létesítmények, illetve a létfontosságú infrastruktúra mellett ipari és katonai objektumokat is támadások értek.

Keddre virradóra heves drón- és légicsapások érték Kijevet és Harkiv városát, kioltva legkevesebb öt ember életét és megsebesítve 120-at. Ukrán állítások szerint a rakéták és drónok több mint 70 százalékát sikerült lelőni.

(MTI)

Törökország nem engedi át a Boszporuszon a brit aknamentesítő hajókat

Törökország kedden közölte, hogy nem enged át két brit aknamentesítő hajót a Fekete-tenger felé, hogy Ukrajna használhassa őket, mert ez megsértené a nemzetközi megállapodást a szoros háború alatti használatáról. NAgy-Britannia múlt hónapban közölte, hogy két aknamentesítő hajót Ukrajnának ad. Törökország viszont figyelmeztette a szövetségeseit, hogy nem engedi át a hajókat a Boszporuszon és a Dardanellákon, mert ezzel megsértenék az 1936-os montreux-i megállapodást, amely szerint Törökország garantálta, hogy egyetlen háborús fél hajója sem haladhat át a szoroson, kivéve, ha az anyakikötőjébe megy. A törökök szerint ezt a megállapodást eddig pártatlanul betartották.

Öt halottja és 115 sérültje volt Kijevben és Harkivban az oroszok bombázásainak

Andrij Kosztin, Ukrajna főügyésze közölte az X-en, hogy legalább 115 ember megsérült az orosz rakéta- és dróntámadásokban. Az oroszok Kijev mellett Harkivot is támadták. Öt halottról tudni. Kosztin szerint gyerekek és komplett családok voltak a sérültek között.

Folyamatos készenlétben marad a lengyel légvédelem, F-16-osok járőröztek, miután pénteken valami behatolt a lengyel légtérbe

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt folyamatos készenlétben marad a lengyel légvédelem, miután járőrözést tartott kedden két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép – közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl hajnalban. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a járőrözés, amely az ország keleti felére koncentrál, magasabb zajszinttel jár.

Kedd délelőtt a műveleti parancsnokság az X közösségi felületen közölte: időközben csökkent a fenyegetettség szintje, ezért a gépek visszatértek bázisukra. A hadsereg folyamatosan figyeli az ukrajnai helyzetet, és állandó készenlétben marad a lengyel légtér biztosítása érdekében – húzták alá.

A lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította behatoló légi eszközt.

A légtérsértés környezetében a lengyel területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, de egy szombati hivatalos közlemény szerint nem találtak semmit.

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét.
Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a feltételezett légtérsértésre.

Az ügyvivő, Andrej Ordas kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem ad magyarázatot az incidensre, amíg nem kap bizonyítékot arra, hogy orosz repülő eszközről van szó.

(MTI)

Tévedésből orosz falut bombázott az orosz légierő

Az orosz légierő moszkvai idő szerint kedd reggel kilenc óra körül tévedésből egy orosz falut kezdett bombázni.  Az erről szóló közleményben azt írták, hogy a Voronyezsi területen lévő Petropavlovka falu felett „a repülőgépek lőszerei rendellenesen sültek el”.

Sérültekről nem érkezett jelentés, de a kormányzó szerint „hét háztartásban pusztítást jegyeztek fel”.

Az incidens körülményeinek kivizsgálása folyamatban van. Bizottság dolgozik a helyszínen, hogy felmérje a károk jellegét és segítséget nyújtson a házak helyreállításában

– olvasható az AFP által szemlézett közleményben, amelyet a védelmi minisztérium adott ki.

Alekszandr Guszev voronyezsi kormányzója elmondta, hogy az ukrán határtól 150 kilométerre fekvő falu lakosainak egy részét ideiglenes szállásra költöztették.

Négyen meghaltak, közel százan megsérültek az orosz támadások miatt

Legalább négy ember meghalt, és kilencvenketten megsérültek az Ukrajna ellen indított rakéta- és dróntámadásban – közölte Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök elmondta, hogy az orosz hadsereg szilveszter óta mintegy százhetven Sahid drónt és több tucat különböző rakétát lőtt ki Ukrajnára. Az elnök méltatta a szövetségeseit, akik támogatták az ukrán légvédelem megerősítésében. Szerinte nyilvánvaló, hogy a Patriot és más légvédelmi rendszerek nap mint nap több száz életet segítenek megmenteni.

(The Guardian)

Folyamatos járőrözésbe kezdtek vadászgépek Lengyelország felett

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt a lengyel légtér védelmére folyamatos járőrözésbe kezdett kedd hajnalban két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép, jelentette be kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a folyamatos járőrözés, amely az ország keleti felére koncentrál, állandó magasabb zajszinttel jár.

A lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította behatoló légi eszközt.

A légtérsértés környezetében a lengyel területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, de egy szombati hivatalos közlemény szerint nem találtak semmit.

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét.

Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a feltételezett légtérsértésre. Az ügyvivő, Andrej Ordas kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem ad magyarázatot az incidensre, amíg nem kap bizonyítékot arra, hogy orosz repülő eszközről van szó.

(MTI)

Romokban egy ukrán képviselő otthona

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő tett közzé X-en fotókat a lakásáról, amely egy orosz rakétatámadásban rongálódott meg. Mint írta, a lakás egyik oldalán már nincsenek ablakok. A politikus kisebb sérüléseket szenvedett.

(Guardian)

Rakétákkal sorozták meg hajnalban az ukrán fővárost

Kedden hajnalban Oroszország rakétákkal lőtte az ukrán fővárost, Kijevet és Harkivot egyaránt, miután Vlagyimir Putyin vasárnap bosszút hirdetett a szombati belgorodi ukrán légitámadás miatt. Utóbbiban huszonnégy orosz civil vesztette életét.

Reggel a rakétatámadás az ukrán főváros egyes részein áramszünetet okozott.

Az ukrán légierő kedden hajnalban azt közölte, hogy megsemmisítette mind a harmincöt harci drónt, amelyet Oroszország éjfél után indított ukrajnai városokra, többek között Kijevre is.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy Pecserszkij kerületben a hajnali rakétatámadás következtében gázvezetékek is megrongálódtak, és több épületben szünetel az áramszolgáltatás.

A keddi orosz rakétatámadás léptéke egyelőre tisztázatlan. Oroszország pénteken a háború kezdete óta a legnagyobb légitámadást hajtotta végre Ukrajna ellen, abban harminckilenc ember vesztette életét.

(Reuters)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik