Nagyvilág europoli

Így segítene az EU Ukrajnának, amennyiben Orbán ismét megvétózná a közös támogatást

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Már február elsején megegyezhet az Európai Unió arról a 20 milliárd euró értékű, Ukrajnának szánt segélycsomagról, melyet Orbán Viktor vétója miatt dolgoztak ki B tervként – írja a Financial Times értesülésére hivatkozva a hvg.hu.

Mint ismert, a magyar kormányfő a decemberi EU-csúcson távozásával teremtette meg lehetőségét az ukrán uniós csatlakozások megkezdésének, de blokkolta a háború sújtotta országnak négy év alatt folyósítandó, 50 milliárd eurós csomagot, melyből 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 33 milliárd euró pedig a költségvetésen kívülről adott hitel lett volna.

Az FT úgy tudja,

a 20 milliárdos B-tervet a magyar miniszterelnök már nem tudná megfúrni, mivel olyan hitelezési struktúrát használna, melyhez nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése.

A 20 milliárdos csomag csak hitelekre korlátozódik, vissza nem térítendő támogatásokról itt nincs szó. A programban résztvevő tagállamoknak garanciákat kellene vállalnia az uniós költségvetés felé, ezzel tennék lehetővé, hogy az Európai Bizottság akár 20 milliárd eurós hitelt vegyen fel. Nem kizárt, hogy ezeknek a tagállamoknak a legmagasabb szintű hitelminősítéssel kell rendelkeznie.

A lap azt írja, a végső összegről még egyeztetés zajlik, de technikai probléma nem állja útját Kijev segítésének.

Az A-terv továbbra is az, hogy a 2024. február elsejei EU-csúcson a a költségvetés bővítését, és vele az eredetileg tervezett 50 milliárd eurós Ukrajna-finanszírozást szeretné megszavazni, de ha Orbán blokkol, rögtön megszavazhatják a 20 milliárdos B-tervet. Az EU azt reméli, hogy egy februári megállapodással márciusra már küldhetnék is az uniós pénzeket Ukrajnába, ahol égető szükség van a nyugati forrásokra.

Kapcsolódó
Mire ment Orbán a keménykedéssel Brüsszelben?
A felszabadított pénzekhez nem a vétó elengedésével férhettünk hozzá, hanem azért, mert a magyar kormányfő úgy táncolt, ahogy az Európai Bizottság fütyült.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik