Nagyvilág

Sürgősségi támogatást ad a kormány az erdélyi iskolának, ahol leomlott a fal és meghalt egy diák

Húszmillió forint sürgősségi támogatást nyújt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül. Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy december 18-án összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy része. A romok négy diákot maguk alá temettek, egyikük elhunyt, egy diáklány életéért küzdenek az orvosok, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A tragikus baleset következtében azok a bentlakó diákok, akik éppen nem tartózkodtak a kollégium megsemmisült szobáiban, jelentős anyagi károkat szenvedtek, a mindennapokban használt javaik (laptopok, telefonok, művészeti képzésben részesülő diákok hangszerei) odavesztek. Ezek pótlására a nemzetpolitikai államtitkárság 20 millió forint sürgősségi támogatás odaítéléséről döntött, amelyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül juttatnak el az intézménynek, „bízva abban, hogy a diákok eszközeit sikerül az új év elejére beszerezni és eljuttatni a bajbajutottaknak”.

Közben bejelentették, hogy a Tamási Áron Gimnázium a diákotthonának újjáépítésére fordítják a román kormánytól kapott támogatást a Hargita megyei önkormányzatok. Az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy a román kormány 1,2 millió lejt (92 millió forint) oszt vissza a Hargita megyei önkormányzatoknak a központi költségvetésből, melyet a székelyudvarhelyi diákotthon épületének helyreállítására ajánlottak fel. A felajánlásról a megyében a legtöbb polgármestert adó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki, csíki és gyergyói területi szervezete határozott. A döntés szerint a teljes összeget Székelyudvarhely önkormányzata kapja, azzal a céllal, hogy a diákotthon épületének helyreállítására fordítsa.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke levélben értesítette erről a székelyudvarhelyi városvezetést, bizalmát fejezve ki, hogy a támogatás eljut az épület tulajdonosához, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséghez, és mielőbb elkezdődhet az újjáépítés. A közlemény szerint erre van jogalap és bevált gyakorlat, már támogatták ily módon egyházi épület helyreállítását.

A román kormány csütörtökön gyorssegély folyósításáról döntött a hétfői tragédia áldozatainak. A balesetben meghalt 17 éves fiú és az azóta is kómában lévő 17 éves lány családjának 10-10 ezer lej (770 ezer forint), a két könnyebb sérüléseket szenvedett diáklány családjának pedig 8-8 ezer lej támogatást nyújt.

Kapcsolódó
Ez okozhatta a fal leomlását a székelyudvarhelyi iskolában, ahol meghalt egy diák
Letartóztatták a falomlás előidézésével gyanúsított építési cég vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik