Nagyvilág

Egy apa és kislánya meggyilkolásához is köze lehet a prágai egyetemi lövöldözőnek

Petr David Josek / AP / MTI
Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben.
Petr David Josek / AP / MTI
Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben.
Csütörtökön 13 embert ölt meg a prágai Károly Egyetem egyik hallgatója, miután agyonlőtte az apját. Sajtóhírek szerint a 24 éves férfi orosz iskolai lövöldözésekből meríthetett ihletet, de a rendőrség gyanúja szerint köze lehet egy apa és két hónapos kislánya meggyilkolásához is.

Nem hiszem, hogy valaha is újra beteszem a lábam a tanszékre.

Ezt mondta a Guardiannek Jakob Weizman, a prágai Károly Egyetem hallgatója, aki az egyik tanárával barikádozta el magát egy tanteremben, amikor egy 24 éves férfi december 21-én lövöldözni kezdett az intézményben. A hivatalosan meg nem nevezett támadó előbb az édesapját lőtte agyon az otthonában, majd Prágába ment és az egyetemen további 13 embert megölt, 25-öt megsebesített, köztük 10 embert súlyosan, mielőtt őt is holtan találták. A halottakat péntek reggelre sikerült azonosítani.

Az újságíróként is dolgozó Weizman éppen albán nyelvből vizsgázott, amikor lövéseket és sikolyokat hallottak. Tanárával gyorsan bezárták az ajtót és elbarikádozták magukat a teremben található asztalokkal és székekkel. Öt perccel később Weizman hallotta, hogy valaki megpróbált bejutni a terembe. Úgy véli, az ámokfutó volt az, aki teremről teremre járt, hogy megölje az ott tartózkodókat.

A fiatal elmondása szerint egy csomó sikoly és lövés után egy időre csend lett, majd újrakezdődött az egész, még hangosabban. Ő és a tanára egy órát voltak a teremben, közben telefonon értesítették a szeretteiket, hogy mi történik, hol vannak és arra kérték őket, hogy szóljanak a rendőrségnek is. Amikor végül sikerült elhagyniuk a helyszínt, Weizman elmondása szerint a tanszék épületében mindenütt vért látott.

Már korábban is gyilkolhatott

A történelem szakos elkövető a Prágától nem messze található Hostoun faluban élt a szüleivel, csütörtökön délután 2-kor pedig órája lett volna az egyetem művészeti karán. Nem sokkal 12 óra után azonban a rendőrséget arról értesítette az édesanyja, hogy a fia öngyilkosságot akar elkövetni és úton van Prágába. A rendőrség kiment a házhoz, ahol holtan találták az apát, majd körözést adtak ki a férfi ellen, jelezve, hogy fegyver van nála és veszélyes, és kiürítették a művészeti kar épületét, de nem találták meg a férfit.

Az első hívások délután 3-kor futottak be a rendőrséghez, hogy lövések dördültek az egyetemnek a művészeti kartól körülbelül negyed óra sétára lévő főépületében. A rendőrök perceken belül a helyszínre értek, ekkor már sokan menekültek az egyetemről, ki futva, ki az erkélyeken keresztül, de a közeli Károly hídon is futásnak eredtek a járókelők, köztük turisták. Szemtanúk szerint a rendőrök folyamatosan azt kiabálták, hogy „futás”, sorra járták a közeli épületeket, felszólították az ott tartózkodókat, hogy barikádozzák el magukat és bújjanak el. A támadót 15:20-kor holtan találták az épület tetején, az első hírek szerint öngyilkos lett.

Bár a hatóságok még hivatalosan nem nevesítették az ámokfutót, a sajtó megtalálta egy David K.-ként emlegetett cseh férfi Telegram-fiókját, amelyen arról posztolt, hogy mindenki utálja őt és ő is gyűlöl mindenkit, ezért embereket akar ölni, mielőtt magával is végez. „Inspirációként” két korábbi orosz lövöldözést nevezett meg – írta a Hospodárské noviny cseh lap. Az egyik 2021 májusában történt Kazanyban, amikor az egyik iskola korábbi tanulója hét gyereket és két felnőttet lőtt agyon, a másik pedig idén decemberben Brjanszkban, ahol egy 14 éves lány egy diáktársát megölte, további öt embert megsebesített, majd megölte magát. A rendőrség vizsgálja a Telegram-profilt, amelyet közvetlenül a lövöldözés előtt tett nyilvánossá tulajdonosa, de még nem erősítették meg, hogy valóban a prágai ámokfutóé lett volna. A folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban Petr Fiala cseh miniszterelnök türelmet és érzékenységet kért.

Gabriel Kuchta / Getty Images A rendőrök evakuálják a Károly Egyetem hallgatóit a lövöldözés helyszínéről 2023. december 21-én.

Arról viszont még csütörtökön kiadtak egy közleményt, hogy a lövöldöző házában olyan bizonyítékokat találtak, amelyek összeköthetők a nemrégiben Klánovice erdőben történ kettős tragédiával. A Novinky beszámolója szerint egy ismeretlen tettes december 15-én az erdőben agyonlőtt egy 32 éves férfit és annak két hónapos kislányát, akit az apja egy babakocsiban tolt. A helyszínt több száz rendőr kutatta át, de december 20-án, éppen egy nappal az egyetemi lövöldözés előtt, a hatóságok azt mondták, hogy egyelőre sötétben tapogatóznak.

Pénteken egy sajtótájékoztatón már arról beszélt a rendőrség, hogy több jel mutat arra, hogy az ámokfutó lehetett az erdei gyilkos, de a ballisztikai vizsgálatokra még várni kell, és addig nem lehetnek 100 százalékig biztosak benne.

A fegyvertartás történelmi joga

A csütörtöki eset a modern Csehország történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése, de nem az első. Az 2009-ben Petrvaldban történt és négy ember halt meg, a második pedig 2019-ben egy ostravai kórházban. Ott egy 42 éves férfi hét ember lőtt agyon az egyik váróteremben, kettőt pedig megsebesített, majd elmenekült a helyszínről és öngyilkos lett, mielőtt a rendőrség elfoghatta volna. Az elkövetőknek egyik esetben sem volt engedélye a fegyverre.

2015-ben Uhersky Brodban egy 63 éves Zdenek Kovár egy étteremben hét embert lőtt agyon két, engedéllyel tartott fegyverrel, majd elbarikádozta magát, mielőtt öngyilkos lett volna. A férfi családja már korábban felvette a kapcsolatot a hatóságokkal a fegyvertartási engedély birtoklása miatt, mert a férfi mentális állapota aggasztóan sokat romlott. A lövöldözés előtt pár nappal a hatóságok arról értesítették Kovárt, hogy új egészségügyi igazolást kell bemutatnia, különben visszavonják az engedélyét.

A csütörtöki ámokfutó szintén legálisan birtokolt több lőfegyvert, ami a Guardian összefoglalója szerint azzal magyarázható, hogy Csehországban van az Európai Unió egyik legengedékenyebb fegyvertartási törvénye. Egy 2021-es alkotmánymódosítás garantálja „a saját vagy egy másik személy életének fegyverrel való megvédéséhez való jogot”. A módosítást egy 102 ezer cseh állampolgár által aláírt petíciót követően fogadták el, amely az Európai Bizottságnak a fegyverkorlátozás szigorítására vonatkozó javaslatára válaszul született.

Ennek az ellenállásnak történelmi előzményei is vannak, amelyek egészen az 1419-es huszita lázadásig nyúlnak vissza. A második világháború és a kommunizmus alatt szigorúan ellenőrizték a fegyvertartást, de az 1989-es bársonyos forradalom után ismét széles körben elterjedt a fegyvertartás, amelyet a cseh fegyvertartás hagyományai is erősítenek. A 10 és fél milliós országban 2020-ban több mint 307 ezer embernek volt fegyvertartási engedélye, ebből 250 ezer ember önvédelmi célból tart fegyvert. A regisztrált fegyverek száma 2020-ban több mint 1 millió volt a cseh rendőrség adatai szerint, és a legnagyobb arányban az úgynevezett B-kategóriás, például a rövid sorozatlövő vagy félautomata fegyverek száma nőtt.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik