Nagyvilág

Háromszáz embert vettek őrizetbe Törökországban az Iszlám Állam miatt

Bakr ALKASEM / AFP
Bakr ALKASEM / AFP

Több mint háromszáz ember őrizetbe vettek a hatóságok Törökországban. Őket azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezettel. Ali Yerlikaya török belügyminiszter a Reuters szerint azt közölte, hogy a hatóságok harminckét tartományban hajtottak végre műveleteket, melynek során összesen 304 embert vettek őrizetbe.

A gyanúsítottak többségét Törökország három legnagyobb városában, Ankarában, Isztambulban és Izmirben találták – derült ki belügyminiszter közléséből.

Az Iszlám Állam a hatalma csúcsán, 2014-ben Irak és Szíria egyharmadát ellenőrizte. Noha a szervezet által megszerzett területeket sikerült visszaszerezni, az Iszlám Állam továbbra is aktív, és folytatja a támadásokat, többek között Törökországban is.

Emlékezetes, hogy 2017. január 1-jén a terrorszervezet egy isztambuli éjszakai mulatót támadott meg, emiatt harminckilenc ember vesztette életét.

A török hatóságok az elmúlt hetekben felerősítették az Iszlám Állammal és a tőlük független kurd milíciákkal szembeni műveleteiket, miután október 1-én a kurd fegyveresek bombát robbantottak Ankarában kormányzati épületek közelében.

Törökország rendszeresen folytat katonai műveleteket belföldön és Észak-Irakban egyaránt az általa terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik