Élő Nagyvilág

Hamász: Nem engedjük el a túszokat csak azért, hogy aztán újrainduljon a háború

MTI/EPA/Atef Szafadi
MTI/EPA/Atef Szafadi

Keddi hírfolyamunk az izraeli háborúról itt olvasható vissza. 

Alacsonyabb intenzitású konfliktusra való áttérést sürget az USA Gázában

Az Izrael és Hamász közötti konfliktusnak alacsonyabb intenzitású szakaszba kell érkeznie – jelentette ki szerdán az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „elmozdulást várunk, és akarunk látni a jobban célzott katonai műveletek irányába, kisebb létszámú haderővel, amely igazán a Hamász vezetőire és az alagúthálózatára összpontosít”. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a civil lakosságot érő veszteségek is jelentősen mérséklődnek majd.

Az amerikai külpolitika irányítója az ENSZ Biztonsági Tanácsában a katonai konfliktusról szóló határozat körüli vitát illetően megállapította, hogy az amerikai diplomácia aktív tárgyalásokat folytat a dokumentum tartalmáról, és egyetért azzal a törekvéssel, hogy az a Gáza övezetbe szánt humanitárius segélyek bejutását elősegítse. Olyan határozat elfogadását szeretné megakadályozni, amely ennek a célnak az elérését akadályozza – mondta Antony Blinken.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok is részt vesz azokban az erőfeszítésekben, amelyek egy újabb humanitárius tűzszünetre irányulnak, mely lehetővé tenné további túszok kiszabadulását.

Joe Biden elnök az Izrael és Hamász közötti újabb átmeneti fegyvernyugvás lehetőségéről szerdán újságírók előtt annyit mondott, az Egyesült Államok sürgeti, hogy legyen megegyezés, de nincsenek erre irányuló várakozásai jelenleg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora előzőleg úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly megbeszélés és alku zajlik, valamint reményét fejezte ki, hogy ezek „valahova vezetni fognak”.

(MTI)

Hamász: legkevesebb húszezer halálos áldozata van a háborúnak a Gázai övezetben

A Hamász szerint legkevesebb 20 ezer ember halt meg a Gázai övezetben az október 7. óta tartó háborúban.

  • Az áldozatok között 8000 kiskorú és 6200 nő van – közölte szerdán a területet irányító iszlamista szervezet tájékoztatási hivatala.
  • A Hamász egészségügy-minisztériuma még nem tette közzé a legfrissebb adatokat. Egy nappal korábban a tárca adatai szerint 19 667 palesztint öltek meg.
  • A Hamász tájékoztatási hivatala szerint a sebesültek száma 52 ezer, további 6700 ember eltűnt.
  • A hivatal közlése szerint az izraeli támadásokban összesen 310 egészségügyi dolgozó, a polgári védelem 35 munkatársa és 97 újságíró halt meg.

(MTI)

Ismét elhalasztották a gázai tűzszünetről való szavazást az ENSZ-ben

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismét elhalasztotta az új gázai tűzszünetről szóló szavazást, mivel a diplomaták nem tudnak megegyezni a határozattervezet szövegében. A Guardian értesülése szerint a szavazást most csütörtökre tűzték ki New Yorkban.

A cikk megemlíti, hogy az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott ENSZ-határozattervezetet többször módosították a Biden-kormányon belüli politikai nézeteltérések miatt. A szavazást eredetileg hétfőre tervezték, de többször elhalasztották, hogy elkerüljék a harmadik amerikai vétót.

Hamász: Nem engedjük el a túszokat csak azért, hogy aztán újrainduljon a háború

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő arról beszélt, hogy a csoport nem fogja elengedni az izraeli túszokat csak azért, hogy utána azonnal folytatódjon a háború – írja a Sky News.

A mi elképzelésünk nagyon világos, meg akarjuk állítani az izraeli agressziót Gázában

– mondta Ghazi Hamad, a Hamász szóvivője és külügyminiszter-helyettese az Al-Dzsazírának. Hamad szerint a Hamász inkább egy „nagy kompromisszumról” tárgyalna a palesztin foglyokkal és az izraeli túszokkal kapcsolatban.

Netanjahu: Pokoli tüzet zúdítunk a Hamásztra

A végsőkig folytatjuk a háborút, a győzelemig, addig, amíg a Hamászt el nem pusztítjuk és amíg minden kitűzött célt el nem érünk: a Hamász elpusztítását, a túszaink szabadon bocsátását és a Gázából érkező fenyegetés megszüntetését

jelentette ki szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A Times of Israel által közzétett állásfoglalás szerint „bárki, aki azt hiszi, hogy abbahagyjuk, az elrugaszkodott a valóságtól”. Netanjahu azzal folytatta, hogy „tüzet zúdítunk a Hamászra, pokoli tüzet” és „minden Hamász-terroristának” két lehetősége lesz: vagy megadják magukat vagy meghalnak.

(Guardian)

Malajzia megtiltotta az izraeli hajók kikötését

A malajziai kormány szankciókat vezetett be az izraeli hajótársaságok konténerhajói, az izraeli zászlók alatt közlekedő hajók és az Izraelbe tartó hajók ellen az ország összes kikötőjében – közölte szerdán Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök.

A kormány kikötési tilalmat és korlátozásokat vezetett be az izraeli székhelyű Zim Integrated Shipping Services hajózási társaság ellen az összes malajziai kikötőben

áll a malajziai miniszterelnök szerdán kiadott közleményében.

A szankciókat Izrael elleni válaszlépésnek szánják „az alapvető humanitárius elvek semmibe vétele, a nemzetközi jog megsértése, továbbá a palesztin nép mészárlása és az ellenük elkövetett kegyetlenségek miatt” – írják.

Anwar Ibrahim már számos nemzetközi konferencián felszólalt a palesztinok védelmében. Malajzia és Izrael között jelenleg nem áll fent hivatalos diplomáciai kapcsolat.

(MTI)

Intenzív tárgyalások kezdődtek a tűzszünetről

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a palesztin szélsőséges Hamász szervezet közötti tűzszünetről és arról, hogy a palesztin civileknek szánt segélyek eljuthassanak Gázába, és kiszabaduljanak a túszok. A Hamász közlése szerint megérkezett Kairóba a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint 100 túszt engedtek szabadon.

A tárgyalásokról tájékozott egyik tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: arról egyeztetnek, hogy a tűzszüneti megállapodás keretében a gázai fegyveresek által még mindig fogva tartott túszok közül kiket engedjenek el, és cserébe Izraelnek milyen palesztin foglyokat kell szabadon bocsátania.

Korábbi nyilatkozatok szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a túszként még mindig őrzött összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék szabadon.

David Cameron megint a térségbe utazik

David Cameron brit külügyminiszter ezen a héten Jordániába és Egyiptomba utazik, hogy a tűzszünetről ési humanitárius szünetről tárgyaljon – közölte szerdán a brit külügyi hivatal.

Cameronnak ez lesz a második látogatása a térségben. Ezúttal is próbálja elérni, engedjék szabadon az összes túszt, valamint hogy Izrael fokozza a gázai segélyeket, illetve, hogy a Hamász állítsa le az Izrael elleni rakétatámadásait.

Jordániában Cameron találkozik kollégájával, Ayman Safadival, Egyiptomban pedig az egyiptomi-gázai határ közelében lévő Al Arish-be utazik, hogy megnézze a Gázába küldött brit segélyek hatását.

(Guardian)

Több száz palesztin harcos adta meg magát

Az utolsó szakaszához közeledik Izrael Gázai övezet északi részén folytatott hadművelete.

Az amerikai Institute for the Study of War szerint Izrael felszámolta a Hamász észak-gázai dandárját, az izraeli hadsereg pedig kedden bejelentette, hogy teljesen felszámolta a Hamász három zászlóalját, amelyek a Gáza városától északra fekvő Dzsabaliában tevékenykednek.

Becslések szerint mintegy 500 feltételezett palesztin harcos adta meg magát az izraeli erőknek a dzsabaliai menekülttáborban.

Újabb tűzszünet jöhet

A Hamász vezetője szerdán Egyiptomba utazik, hogy az újabb tűzszünetről tárgyaljon. Izrael korábban bejelentette, hogy  hajlandó beleegyezni egy újabb fegyverletételbe, újabb túszokért cserébe.

Az AFP jelentése szerint fokozódik a nemzetközi nyomás egy új fegyverszünet érdekében, amely felgyorsíthatja, hogy több segély jusson el az ostromlott palesztin területekre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán szavaz a tűzszünetről.

A hírek szerint a katari székhelyű Hamász-vezető, Iszmáíl Hanije „magas szintű” küldöttséget vezet majd szerdán az egyiptomi tárgyalásokra.

(Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik