A következő élő közvetítés része Zelenszkij nem zárta ki az újabb mozgósítást, félmillió új katonában gondolkodnak

Az amerikai kongresszus idén már nem fogad el Ukrajnának szóló újabb csomagot

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Idén már nem kap újabb amerikai támogatást Ukrajna, a kongresszus az év végig már nem hagyja jóvá a Kijev és a Fehér Ház által szorgalmazott 61 milliárd dolláros csomagot. A republikánus és demokrata tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a csomag finanszírozásának részleteiben kedden, annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök többször sürgette őket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ügy érdekében az Egyesült Államokba is elutazott.

A szenátus képviselőcsoportjainak vezetői, a demokrata Chuck Schumer és a republikánus Mitch McConnell azt mondták, remélik, hogy a jövő év elején szavazhatnak a támogatásról. Közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy a tárgyaló felek biztató előre lépéseket tettek, de továbbra is vannak kihívást jelentő kérdések.

Tárgyalóink nagyon-nagyon szorgalmasan fognak dolgozni a decemberi és januári szünetben

– mondta újságíróknak Schumer.

A kongresszus január 8-án folytatja munkáját. A szenátus demokrata és republikánus vezetői csak annyit közöltek, hogy olyan csomagot szeretnének elfogadni, amely katonai, humanitárius és makrogazdasági elemet is tartalmaz. A megállapodást a korábbi nyilatkozatok szerint egyebek között az hátráltatja, hogy a republikánusok túlzottnak tartják a csomagban szereplő támogatás mértékét, ráadásul az amerikai bevándorlási politika szigorításához kötik beleegyezésüket.

A Fehér Ház korábban arra figyelmeztetett, hogy az év végére elfogynak az Ukrajnának szánt források.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik