Nagyvilág

Ferenc pápa jóváhagyta, hogy az azonos nemű párokat is megáldhassák a katolikus papok

Andreas SOLARO / AFP
Andreas SOLARO / AFP

Jóváhagyta a Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans című nyilatkozatát Ferenc pápa. A katolikus egyházfő által jegyzet nyilatkozatban az áll, hogy ha két ember áldást kér egy katolikus paptól, a jövőben akkor is megkaphatják azt, ha helyzetük párként „szabálytalan”. Vagyis

mostantól lehetséges az azonos nemű párok egyházi megáldása.

Az egykori „Szent Hivatal” 23 éve adott ki hasonló doktrinális jelentőségű dokumentumot.

A Vatican News híre szerint a dokumentum a különböző áldások tárgykörét mutatta be, amely különbséget tesz spontán, rituális és liturgikus áldások között. A mostani változtatás a spontán áldásokra vonatkozik, így nem változik a házasságkötésre vonatkozó hittétel: az egyház továbbra sem ismeri el a melegházasságot.

A Szentatya még októberben utalt rá, hogy nyitott lenne az azonos nemű párok megáldására, mondván, „nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak”. Azt is hozzátette, hogy objektíven bűnösnek tartja a meleg kapcsolatokat, és nem ismeri el a házasságukat. A bíborosok ezután kérték, hogy az egyház tegye egyértelművé, pontosan milyen párokat lehet megáldani – vélhetően erre válaszul született a mostani nyilatkozat.

Kapcsolódó
Transznemű emberek is lehetnek keresztszülők a Vatikán szerint
Meg is lehet keresztelni őket, ha nem áll fenn a botrány vagy a tájékozatlanság veszélye a hívek körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik