Nagyvilág

Venezuela megígérte, hogy nem fogja erőszakkal elfoglalni a szomszéd országot

Matias Delacroix / MTI / AP
Nicolás Maduro venezuelai elnök voksol a Venezuela és Guyana közötti diplomáciai vita tárgyát képezõ Esequibo-övezetrõl tartott népszavazáson egy caracasi szavazóhelyiségben 2023. december 3-án.
Matias Delacroix / MTI / AP
Nicolás Maduro venezuelai elnök voksol a Venezuela és Guyana közötti diplomáciai vita tárgyát képezõ Esequibo-övezetrõl tartott népszavazáson egy caracasi szavazóhelyiségben 2023. december 3-án.

Nicolas Maduro venezuelai és Irfaan Ali guyanai elnök csütörtökön Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban találkozott egymással, ahol arról állapodtak meg, hogy az olajban gazdag Essequibo terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban – derült ki a két ország csütörtöki közös közleményéből.

Akár szavakkal, akár tettekkel, tartózkodni fogunk a konfliktus vagy nézeteltérés kiéleződésétől

– áll a közös nyilatkozatban, amelyben leszögezték, hogy a határvita rendezését a nemzetközi joggal összhangban kívánják végrehajtani.

„Mindkét fél elkötelezett, hogy a régió a béke övezet maradjon” – mondta Ali.

A találkozón több közép- és dél-amerikai ország, valamint nemzetközi és regionális szervezet magasrangú tisztségviselője vett rész. A tárgyalások következő fordulóját három hónapon belül Brazíliában fogják megrendezni – tették hozzá a dokumentumban.

A találkozóról hazatérve csütörtökön este Maduro elnök a „diplomácia győzelmének” nevezte a találkozót, és megköszönte Ali őszinteségét és a hajlandóságát a tartalmas párbeszéd folytatására.

Venezuela magáénak tekinti a több mint egy évszázada Guyanához tartozó 160 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, olajban gazdag Essequibo régiót. A két ország közötti feszültség azután fokozódott, hogy Caracas decemberben népszavazást tartott az Essequibo régió Venezuelához történő csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság joghatóságát.

A múlt héten Maduro az olajkitermelés megkezdésével fenyegette meg Guyanát. A venezuelai államfő lépéseire reagálva Guyana kijelentette, hogy határai nem képezik vita tárgyát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik