A következő élő közvetítés része Izraeli védelmi miniszter: Néhány hónapnál tovább fog tartani a háború Gázában

Olyan súlyos az éhínség Gázában, hogy az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet

AFP
AFP

Az ENSZ nem képes szervezetten osztani az élelmet a háború dúlta Gázai övezetben, mert már olyan súlyos ott az éhínség – közölte csütörtökön Genfben a világszervezet palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója.

A gázaiak egy része a határnál amint tudja, megállítja az övezetbe éppen belépett teherautókat, kifosztja őket, és ott helyben megeszi a szállított élelmet. Ebből is látszik, hogy mennyire éhesek és reménytelenek

mondta újságíróknak Philippe Lazzarini a genfi Globális Menekültügyi Fórumon. Az övezet déli részén kialakított menedékhelyeken várakozók pedig éppen emiatt kiszámíthatatlanul jutnak élelmiszersegélyhez – tette hozzá Lazzarini, aki nemrég tért vissza gázai szemleútjáról.

Az éhínség az utóbbi pár hétben ütötte fel a fejét, egyre több olyan emberrel találkoztunk, aki két-három napja nem evett semmit. Miután egyre kevésbé működik a Hamász palesztin iszlamista szervezet irányította gázai kormányzat, és a bejutó segély csepp a tengerben, ellehetetlenülnek az életfeltételek az övezetben

figyelmeztetett az ENSZ-hivatalnok.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a 2,3 milliós gázai övezeti lakosságnak már a fele éhezik. Az egyetlen hely, ahol a segélyszállítmányok beléphetnek a Gázai övezetbe, a gázai-egyiptomi határon lévő rafahi átkelő.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik