A következő élő közvetítés része A parlamentben utasíthatja vissza a kárpátaljai magyar szervezetek és politikusok kérését Orbán Viktor

Orbán Viktor reagálhat a kárpátaljai magyar szervezetek Ukrajna uniós integrációját sürgető nyílt levelére

OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / AFP
OZGE ELIF KIZIL / ANADOLU / AFP

„Orbán Viktor miniszterelnök holnap felszólal a határozati javaslat parlamenti vitájában, és kifejti álláspontját az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ügyében” – válaszolta az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan. A portál a miniszterelnök sajtófőnökét azt követően kereste meg, hogy kárpátaljai magyarok levelet írtak Orbán Viktornak és azt kérték, támogassa az EU-csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A határozati javaslat kimondja: Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

A Kocsis Máté és Simicskó István nevével fémjelzett határozati javaslat szerint a stratégiai vita előtt Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről beszélni „előkészítetlen és következetlen” lépés lenne, és nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

Kárpátaljai magyar szervezek és politikusok ugyanakkor nyomatékosan arra kérték Orbán Viktort, hogy támogassa Ukrajna uniós integrációját, mert szerintük a háborúban álló ország nagy lépéseket tett az Európai Bizottságnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ajánlásai végrehajtása terén.

Vörös Szilárd / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik