Nagyvilág

Már Mianmarban állítják elő a legtöbb ópiumot a Földön

AFP
AFP
A délkelet-ázsiai ország Afganisztánt előzte be a világranglistán.

Mianmarban 36 százalékkal, 1080 tonnára növekedett az ópiumtermelés mértéke idén. A pipaccsal rokonságban álló mákvirágból előállított ópium több kemény drog, köztük a heroin fő alapanyaga.

A legfontosabb tényezők emögött a délkelet-ázsiai ország belső instabilitása, illetve az, hogy Afganisztánban 95 százalékkal visszaesett a máktermesztés, miután a tálibok tavaly betiltották a kábítószer-termesztést az országban. Becslések szerint Afganisztánban idén 330 tonna ópiumot állítottak elő, ami nagy visszaesés a korábbi időszakhoz képest.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) jelentése szerint súlyos gazdasági válságban van Mianmar, miután 2021-ben a hadsereg átvette a hatalmat és polgárháború tört ki az országban.

Törvényes gazdasági tevékenység korlátozottan folytatható, a piacokhoz és az állami infrastruktúrához való hozzáférés is korlátozott, valamint az infláció és a pénzromlás által előidézett romló gazdasági helyzet vonzó alternatívává teheti az ópium és más tiltott áruk előállítását a megélhetés érdekében – írja a jelentés. Mint fogalmaztak, Mianmarban a jelenlegi helyzet nagy hatással volt arra, hogy a gazdák 2022 végén úgy döntöttek, több mákot termesztenek jövőre.

A betakarítás idejében a friss és a száraz ópium világpiaci átlagára kilogrammonként 317, illetve 356 dollárra emelkedett – írja a BBC. 2023-ban Mianmarban a máktermesztés a becslések szerint 47 000 hektárnyi területen zajlik, ami 18 százalékkal több, mint tavaly.

A Mianmar, Thaiföld és Laosz határai találkozásánál fekvő úgynevezett Aranyháromszög régió történelmileg a világ egyik fő ópium- és heroinforrása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik