A következő élő közvetítés része Két elhurcolt túsz holttestét találta meg az izraeli hadsereg

Magas rangú palesztin tisztviselő: tesztelik a tűzszüneti tárgyalások újrakezdésének lehetőségét

Khaled Ziad / AFP
Khaled Ziad / AFP

Egy, a tűzszüneti tárgyalásokat ismerő palesztin tisztviselő azt mondta a BBC-nek, hogy a katari és egyiptomi közvetítők vizsgálják a lehetőségét, hogy a harcoló felek között újfent tűzszüneti tárgyalások kezdődjenek, de a kapcsolatokat jelenleg nincsenek olyan szinten, hogy ezek újra induljanak.

Korábban Katar vezette a tárgyalásokat, amelyek elérték az egy hetes fegyvernyugvást és számos túsz szabadulását hozták november végén. A tárgyalások akkor azonban megszakadtak, mivel Izrael hazahívta a nevében tárgyaló feleket Dohából.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő azt mondta a portálnak, hogy jelenleg nincs tárgyalás, és nem engedik el a túszokat, amíg Izrael nem szünteti be a palesztinok ostromlását.

„Tartják a kapcsolatot a közvetítőkkel, de jelenleg nincs tárgyalás. Tájékoztattunk minden felet, hogy a Hamász kész tárgyalni egy olyan átfogó megállapodásról, amely garantálja az agresszió azonnali leállítását” – mondta.

A Hamász-tisztviselő szerint

a militáns szervezet vezetői biztosak abban, hogy Izrael „kénytelen lesz elfogadni a tűzszünetet, mert erőszakkal nem tudja kiszabadítani a foglyokat”.

Vasárnap Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, Katar miniszterelnöke azt mondta, hogy „nem adják fel”, de „nem látják a korábbi hajlandóságot a felek részéről”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik