Nagyvilág

Gyermekei vették át a bebörtönzött iráni aktivista Nobel-békedíját

SERGEI GAPON / ANADOLU / AFP
SERGEI GAPON / ANADOLU / AFP

Gyermekei vették Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni újságíró Nobel-békedíját az Oslóban megrendezett ünnepségen.

Az újságíró 17 éves ikrei – Kiana és Ali Rahman – a ceremónia során együtt mondták el édesanyjuk, börtönből kicsempészett székfoglaló beszédét, melyben Irán „zsarnoki kormányát” bírálta.

Az iráni nép kitartó munkával felülkerekedik az elnyomáson és az önkényuralmon. Efelől ne legyenek kétségeink, ez biztos

– fogalmazott beszédében Mohammadi. Méltatta azokat a fiatal irániakat, akik tavaly „széleskörű civil ellenállássá formálták az utcákat és a köztereket” – utalt a Mahsza Amini meggyilkolása után kialakult tüntetésekre.

Az 51 éves Mohammadi a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért kapta a díjat a kitüntetést odaítélő testület indoklása szerint.

Az elmúlt években többször állt bíróság előtt. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték. 2021. novemberben ismét letartóztatták, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik