Nagyvilág

Elkaszálta az EU-s pénzek feloldását lehetővé tevő igazságügyi reformot a lengyel alkotmánybíróság

JANEK SKARZYNSKI / AFP
JANEK SKARZYNSKI / AFP

A lengyel alkotmánybíróság hétfőn kimondta, hogy alkotmányellenes az Európai Unió forrásainak feloldásához szükséges, az igazságügyi reformról szóló jogszabály – írja a Reuters. Lengyelországnak erre a jogszabályra van szüksége a visszatartott EU-s pénzek megszerzéséhez, vagyis a döntés eléggé megnehezítheti a brüsszeli kapcsolatok rendezését az új kormány számára.

Az Európai Bizottság – mint ismert – elsősorban a lengyel jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt tartott vissza több milliárd eurót a Lengyelországnak szánt, koronavírus-világjárvány utáni helyreállítási alapból. A kiutalás feltételei között az igazságszolgáltatás függetlenségét elősegítő, illetve a zöld energiával kapcsolatos reformkövetelések szerepeltek.

Az MTI tudósítója az erről szóló beszámolójában azt írta:

a lengyel alkotmánybíróság szerint nincs összhangban az alkotmánnyal az európai uniós jogszabályok azon értelmezése, amely alapján az EU Bírósága két esetben is pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra.

Az EU Bírósága még 2021-ben kötelezte Lengyelországot, hogy napi egymillió euró bírságot fizessen az Európai Bizottságnak, mivel nem függesztette fel a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának a bírákat érintő jogosultságát. Az előírások módosítását követően a bírságot 2023-ban napi 500 ezer euróra csökkentették.

Az EU Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel alkotmánybíróság egyszer már 2021 júliusában is alkotmányellenesnek minősítette.

Az MTI által említett másik bírságot szintén 2021-ben szabták ki napi 500 ezer euró értékben, mert Lengyelország nem tett eleget az uniós bíróság előzetes intézkedésének, melynek értelmében le kellett volna állítani a szénkitermelést a lengyel-cseh határ közelében működő Turów lignitbányában. A bírság felszámítását azután szüntették be, hogy Varsó és Prága megállapodtak a Turów bánya ügyében.

Az alkotmánybíróság Zbigniew Ziobro korábbi igazságügyi miniszter és főügyész 2021-ben benyújtott indítványa alapján vizsgálta az ügyet. A testület teljesnek minősülő, tizenegy fős összetételében hozta meg döntését, négy bíró azonban az ítélettől eltérő véleményt fogalmazott meg – írta a magyar állami hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik