Nagyvilág

Szabadon tanulhatnak magyarul a kárpátaljai diákok egy ukrán törvénymódosítás értelmében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kijevi parlament pénteken megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is, melynek értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem, írja a Népszava.

Ukrán nyelv és irodalmat tanulni kötelező lesz az iskolákban, anyanyelvű oktatáshoz pedig azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg a középiskola tanulmányaikat.

A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

Az ukrán miniszterelnök optimizmusát fejezte ki a szavazás után. Denisz Smihal Telegram-oldalán azt írta, arra számít, hogy az Európai Tanács már a jövő héten jóváhagyja a végleges döntést az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről.

Kapcsolódó
Bazári alkudozás vagy stratégia, amit Orbán tesz az ukrán EU-csatlakozás ügyében?
Ezúttal közönség előtt beszélgetett Bita Dániel, Kerner Zsolt és Nagy József, először arról, a választási törvény belengetett módosítása hogyan befolyásolhatja a jövő évi önkormányzati választást. Eztán az a kérdés került terítékre, hogy Orbán Viktor miért gátolja hevesen Ukrajna EU-csatlakozási folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik