Nagyvilág

Orbán Viktor stratégiai partnerségi együttműködést szorgalmaz Ukrajnával

MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / AFP
MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / AFP

Ha sikerül Ukrajnát közelebb hoznunk Európához, akkor a tagságot majd néhány év múlva meglátjuk – mondta Orbán Viktor a francia a Le Pointnak adott interjúban, amelyet az Emmanuel Macron francia elnökkel történt csütörtök esti találkozó előtt adott. A Hvg.hu lapszemléje szerint a miniszterelnök így fogalmazott:

Azt javaslom, hogy kössünk stratégiai partnerségi szerződést az ukránokkal, ideértve egy megállapodást olyan kérdésekben, mint a mezőgazdaság, a vámok vagy a biztonság.

Én amellett vagyok, hogy növeljük az unió és Ukrajna közötti együttműködés szintjén, de ez nem a tagságot jelenti. Ha sikerül Ukrajnát közelebb hoznunk Európához, akkor a tagságot majd néhány év múlva meglátjuk. Erről szeretném meggyőzni az elnököt”.

Orbán Viktor egyedüliként készül vétóra a következő uniós csúcson, ha valóban él is vele, akkor feltehetően napirendre sem fogják venni az Ukrajna EU-s csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének kérdését.

A kormányfő szerint Ukrajna korrupt ország, elnyomják a nemzeti kisebbségeket, és nincs rendesen előkészítve az uniós tagsága, de előkerült a tusványosi beszédében hangoztatott három időkeret, a történelmi, stratégiai és taktikai idő kérdése is. Beszélt arról is, hogy annak ellenére, hogy megszavazta az összes szankciós csomagot, valójában soha nem támogatott semmilyen szankciót, ugyanis ezek szerinte nem érték el a múltban sem a tőlük elvárt eredményt. Mi több, a szankciókat „természetüknél fogva rossz politikának” nevezte.

Felmerült az is, hogy Kínában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Orbán ezzel kapcsolatban azt mondta, „illúzió arra várni, hogy Oroszország olyan legyen, mint Európa. Ez lehetetlen. Történelmileg, politikailag, földrajzilag, hagyományait tekintve is más ország. A fontos kérdés az, hogy a nézeteltéréseink okot adnak-e arra, hogy ne működjünk együtt. A válaszom nem, már csak azért is, mert a világ nagy része különbözik Európától”.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyalt Orbán Viktorral Párizsban, az Elysée Palotában. Az Elysée-palotának a sajtó számára kiküldött tájékoztatása szerint a két vezető megvitatta a december 14-i és 15-i Európai Tanács napirendjén szereplő különböző témákat, köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatás aspektusait, a közel-keleti helyzetet, a bővítéssel és az Európai Unió reformjával kapcsolatos kérdéseket. Szóba kerülnek majd EU-s biztonsági és védelmi ügyek, valamint a 2021-2027-es többéves pénzügyi keret felülvizsgálata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik