Nagyvilág

Maffiaperbe keveredett Olaszországban, egymillió eurós kártérítést kér a magyar férfi, aki hat évet ült

JACQUES MARIE / AFP
JACQUES MARIE / AFP

1987 és 1994 között rablás- és gyilkosságsorozatok történtek Olaszországban, amelyet a Fiat Uno Bianca – vagyis fehér Fiat Uno – nevezetű banda (a nevet a sajtó adta, mivel támadásaikat gyakorta ezzel az autóval követték el) követett el.

A bűnszervezet 24 embert ölt meg, s több mint 100 sebesültet hagytak maguk után. Eleinte az A14-es autópálya mentén garázdálkodtak, a fizetőbódékat rabolták ki, később már szupermarketeket és bankokat is kiraboltak, de rendőrökre is bármikor tüzet nyitottak. A banda elfogásakor derült ki, hogy egy háromfős csapat, a Savi testvérek irányították a szervezetet, akik közül ketten rendőrök voltak – írta a Blikk. Az egyik bandavezér barátnője, a magyar származású Mikula Éva a vallomásában azt mondta, régi ismerőse, Somogyi Tamás volt a banda fegyverszállítója.

A lap emlékeztet, 2000-ben tartóztatták le az amúgy fuvarozással foglalkozó Somogyit, ám az Emberi Jogok Európai Bírósága perújrafelvételre kötelezte az olasz bíróságot, a felsőbb bíróság, a semmítőszék pedig megsemmisítette az ítéletet, a magyar férfi 2006-ban szabadult. Hiába mondták ki azonban ezzel ártatlanságát, ő pedig a rimini bíróságra kártérítési kérelmet nyújtott be, ezt akkor nem ítélték meg neki. Most az emberi jogi bíróságnál van bent ugyanez a kérelem, de a tét nagyobb: 1 millió eurót (380 millió forintot) kérnek a meghurcolásáért cserébe.

– Most várjuk a bíróság válaszát – mondta a férfi olasz ügyvédje, Massimiliano Scaringella a Blikknek.

Szerintem jó esély van arra, hogy végre megkapjuk a kártérítést.

Az ügyvédje elmondása szerint a férfi élete teljesen tönkrement. Pest vármegyében él, jól menő kisvállalkozóból nincstelenné vált. 73 évesen kőművesként próbál boldogulni, alkalmi munkákból tengődik, a feleségét elvesztette, s egyre kisebb albérletekbe költözik. Ha megkapja a kártérítést, azt sem magára fordítaná elsősorban: gyerekeinek és az unokájának szeretne jobb életet biztosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik