Élő Nagyvilág

Izraeli katonák körülvették a Hamász gázai vezetőjének házát

MOHAMMED ABED / AFP
MOHAMMED ABED / AFP

Keddi közvetítésünket itt olvashatják vissza. 

Izraeli katonák körülvették a Hamász gázai vezetőjének házát

Benjamin Netanjahu videóüzenetében bejelentette, hogy az izraeli erők „körbekerítik” a Hamász vezetőjének, Yahya Sinwarnak a gázai házát.

A miniszterelnök úgy fogalmazott,

Lehet, hogy a háza nem az erődítménye, és el tud menekülni, de csak idő kérdése, hogy elkapjuk.

Sinwar a Hamasz alapító tagja volt, és talán a legerősebb alakjává nőtte ki magát – írja a Guardian.

Izraeli tisztviselők az október 7-i támadások tervezőjeként írták le. A feltételezések szerint Sinwar kezdeményezte a műveletet, és szinte minden vonatkozásban részt vett.

Jelenleg Ffeltételezhetően a Hamász által Gáza déli részén épített alagúthálózatban bujkál.

Izrael 10 ezer tonna katonai felszerelést kapott a háború kezdete óta Amerikától

Izrael 10 ezer tonna katonai felszerelést kapott a Gázai övezeti háború kezdete óta az Egyesült Államoktól – közölte szerdán az izraeli védelmi minisztérium.  A tájékoztatás szerint az izraeli és az amerikai védelmi tárcák, valamint az izraeli hadsereg közös kezdeményezése keretében már kétszáz teherszállító repülőgép érkezett Izraelbe.

Eddig főleg páncélozott járművek, lőszerek, személyi védelmi felszerelések és orvosi eszközök jöttek a szállítmányokkal.

Az Egyesült Államok Izrael legfőbb szövetségese, és a Gázai övezeti háború kirobbanása óta többször megerősítette ezt, valamint azon meggyőződését is, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. A hatalmas civil veszteségek hatására azonban Washington is a polgári lakosság hatékonyabb védelmét követeli a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet ellen hadat viselő Izraeltől.

(MTI)

Az EU további humanitárius légi járatokat indít és segélyt szállít Egyiptomba

Az Európai Unió a Közel-Keleten kialakuló humanitárius válság súlyosbodásának megelőzésére hat további légi járatot indít, és segélyt szállít Egyiptomba – tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint az EU decemberben hat repülőgéppel szállít segélyt a gázai rászorulóknak és további 30 humanitárius légjáratot tervez. A decemberi szállításokkal az EU által Gázának biztosított segély teljes mennyisége több mint ezer tonnára nő, mivel ez idáig nyolc uniós finanszírozású repülőgép landolt az térségben.

A légijáratok menedéket, higiéniai cikkeket és egészségügyi felszereléseket szállítanak, az adományok Belgiumból, Írországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból, Portugáliából, Szlovákiából, Spanyolországból és Németországból származnak – írták.

A kialakuló humanitárius válságra válaszul az EU megerősíti az egyiptomi egészségügyi rendszer ellenállóképességét is, amelynek meg kell birkóznia a Gázából evakuált emberek ellátásával. Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Svédország, Spanyolország, Ausztria, Lengyelország, Olaszország és Németország ajánlott fel segélyt Egyiptomnak. A légihídon érkező segélyek mellett egy orvosi felszereléseket szállító olasz hajó december 3-án érkezett Egyiptomba – tájékoztattak.

Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kiemelte az Európai Unió Gázai övezet iránti elkötelezettségét.

A gázai területen folytatódó háború megsokszorozza az érintett lakosság humanitárius szükségleteit. Ugyanakkor a válság következménnyel jár a szomszédos országokra, köztük Egyiptomra nézve is

fogalmazott.

Az EU fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy partnereivel, a tagállamokkal és nemzetközi szervezetekkel együtt átfogó humanitárius segítséget és védelmet nyújtson mindenütt, ahol arra a legnagyobb szükség van – tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)

ENSZ emberi jogi főbiztos: A gázai palesztinok teljes borzalomban élnek

A Gázai övezetben élő palesztinok „totális borzalomban” élnek, jelentette ki szerdán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyben aggodalmát fejezte ki a további erőszakos cselekmények miatt.

A világszervezet tisztviselője genfi sajtóértekezletén hangoztatta, két hónappal a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok által Izrael ellen elkövetett szörnyű támadások után, a gázai civileket Izrael továbbra is könyörtelenül bombázza és kollektíven bünteti. Türk egyben az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére és a túszok szabadon bocsátására szólított fel.

Izrael az után indított háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben, hogy az övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 ember elraboltak.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben 16 248 ember halt meg az izraeli bombázásokban, 70 százalékuk nő és gyerek.

Az osztrák diplomata katasztrofálisnak nevezte az övezetben a humanitárius helyzetet, és felidézte Martin Griffiths, humanitárius ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes szavait, aki “apokaliptikusnak” nevezte a helyzetet.

A gázai palesztinok teljes borzalomban élnek, ami csak rosszabbodik

– tette hozzá főbiztos. Kifejtette: megnövekedett a kockázata annak, hogy a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményeket, népirtást, emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűncselekményeket követnek el.

A főbiztos továbbá aggodalmát fejezte ki a jelenlegi és korábbi magas rangú izraeli tisztviselők, valamint a Hamász képviselői által tett dehumanizáló kijelentések miatt is.

A történelem megmutatta, hová vezethet ez a fajta nyelvezet

– tette hozzá. „Ez nem csak elfogadhatatlan, de egy illetékes bíróság az ilyen kijelentéseket atrocitások elkövetésére való felbujtásnak minősítheti”, emelte ki Volker Türk.

(MTI)

Brutális kegyetlenségeket követtek el nők ellen a Hamász terroristái

Közömbösséggel vádolta meg a világot az izraeli miniszterelnök kedden a Hamász iszlamista terrorszervezet által elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben.

Azt kérdezném a nőjogi szervezetektől, az emberi jogi csoportoktól: hallottak az izraeli nők ellen elkövetett nemi erőszakról, a rettenetes atrocitásokról, csonkításokról; hol az ördögben vannak?

– tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján angol nyelven Benjámin Netanjahu.

Abir SULTAN / POOL / AFP

Joe Biden amerikai elnök szintén rettenetesnek nevezte az iszlamisták Izrael ellen októberben végrehajtott támadása során elkövetett szexuális bűncselekményeit, és felszólította a nemzetközi közösséget, ítélje el „ezt az elképzelhetetlen kegyetlenséget”.

Bár az ügyben még tart a nyomozás, az izraeli kormány egyebek között az ENSZ-t is azzal vádolta, hogy szemet huny az izraeli áldozatok fölött.

A rendőrség azt közölte, mintegy 60 ezer, a Hamász fegyvereseinek testkamerája, illetve biztonsági kamerák által rögzített videófelvételt tanulmányoznak, és mintegy 1000 tanúvallomást vesznek fel, ám hozzátették, nehéz megszólaltatni az áldozatokat, többségük nem élte túl a támadást. Maj Golan, a nők jogaiért felelős tárca nélküli izraeli miniszter megerősítette, hogy csak nagyon kevés nő élte túl a nemi erőszakot, és ők sem képesek egyelőre beszélni róla, jelenleg orvosi kezelést kapnak.

Az Orvosok az Emberi Jogokért Izraelben nevű jogvédő szervezet, mely korábban egyébként a Gázai övezetben élők mellett is felszólalt, novemberben tette közzé az első vizsgálati eredményeit az ügyben.

Hadasz Civ, a szervezet egyik vezetője leszögezte, már kiderítették, hogy több helyen, több alkalommal is elkövettek nemi erőszakot, és most azt próbálják kideríteni, vajon a fegyveresek a Hamásztól kaptak-e parancsot a szexuális bűncselekmények elkövetésére.

Az iszlamista szervezet tagadta, hogy tagjaik ilyen jellegű atrocitásokat követtek volna el.

Novemberben az izraeli rendőrfőparancsnok már közzétett tanúvallomást, melyben egy szemtanú csoportos nemi erőszakról beszél. A felvételen szereplő nő azt mondta, ő csak úgy menekült meg, hogy halottnak tetette magát.

Az izraeli hatóságok külföldi újságíróknak mutattak be egy tanúvallomást, amelyben egy túlélő brutális kegyetlenségekről számol be. A BBC beszámolója szerint elmondta, hogy hallotta, amint egy nő azt sikítozza, hogy megerőszakolják, majd egy lövést hallott, és csend lett. Tanúja volt annak, hogy csoportosan erőszakolnak meg egy nőt, akinek a testét közben megcsonkították, majd végül fejbe lőtték. A brit közmédium beszámolója szerint gyerekek, tinédzserek és idősek is voltak az áldozatok között.

A BBC által bemutatott egyik túlélő „embertelen” brutalitásként írta le a Nova zenei fesztiválon átélteket. A Hamásztól megszerzett videókon láthatóak bántalmazott és vérző ágyékú nők, és a helyszínen készített fényképeken is láthatóak olyan áldozatok, akiken a szexuális erőszak félreismerhetetlen nyomait fedezték fel.

Jákov Sabtaj izraeli rendőrfőnök arról számolt be, hogy az áldozatok többsége soha nem lesz képes elmondani, hogy mi történt velük.

Tizennyolc fiatal nő és férfi pszichiátriai kórházba került, mert nem képesek működni

– tudatta Sabtaj. A BBC-nek az áldozatok gondozói közül többen öngyilkossági hajlamokról és öngyilkosságokról is beszámoltak.

Egy az izraeli hadseregben szolgáló orvos a sajtónak azt mondta, az egyik megtámadott kibucban legalább fél tucat, női és férfi holttestet találtak, melyeken feltételezhető nemi erőszak nyomaira bukkantak.

(MTI)

Netanjahu: Nem felejtünk és nem bocsátunk meg

A Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben, közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

Az izraeli hadsereg szerint a terrorszervezet összesen 24, egyenként mintegy ezer fős, katonai alakulattal rendelkezik.

Nem felejtünk és nem bocsátunk meg

– jelentette ki az izraeli kormányfő.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem marad egyetlen Hamász-zászlóalj sem, amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Mint mondta, a Hamász apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett. Kiemelte: a terrorszervezet időközben már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatai jelenleg a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz városának „szívében” vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak.

Tekintettel a megölt terroristák és az összecsapások számára, valamint a légi és szárazföldi tűzerő bevetésére a keddi volt eddig a legintenzívebb nap az október végén indult szárazföldi hadművelet kezdete óta

– tették hozzá.

Herci Halevi vezérkari főnök közölte, hogy az izraeli csapatok jelenleg Hán-Júnisz bekerítésére törekszenek. Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a Hamász ellen.

(MTI)

Olvasói sztorik