Nagyvilág

A hétnapos tűzszünet után Izraelnek valószínűleg már nincsenek hónapjai se a Hamász elpusztítására

Menahem KAHANA / AFP
Menahem KAHANA / AFP
A Hamász múlt pénteken felrúgta a gázai tűzszünet feltételeit, ami egy hétre megálljt parancsolt a több mint 16 ezer ember életét követelő háborúnak. Ezalatt az idő alatt a 240 túsz közül 110-et, köztük 81 izraelit sikerült kiszabadítani, cserébe pedig Izrael 240 palesztint engedett szabadon. A zsidó állam célja a következő szakaszban a terrorszervezet felszámolása, az USA azonban egyre kevésbé nézi jó szemmel az ezzel járó széles körű pusztítást.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyértelmű jelét adta a múlt hét végén annak, hogy a háborút hét napig megszakító fegyverszünet folytatására csekély az esély. Szombat este – a harcok újraindulását követően másfél nappal – közölte, mivel a felek közötti párbeszéd „zsákutcába jutott”, utasította az izraeli tárgyalókat, hogy térjenek vissza Katarból, ahol hetek óta folytak az erőfeszítések a megegyezés megkötéséért, majd – miután kezdetét vette – az életben tartásáért.

Miután a fegyverszünetnek múlt pénteken vége szakadt, Netanjahu egyértelműen fogalmazott: a háború „addig folytatódik, amíg el nem érjük minden célunkat, vagyis a foglyok visszatérését és a Hamász felszámolását”. Hozzátette, hogy ez egy hosszú távú háború, de Izrael végül meg fogja nyerni.

A Hamász első számú céljai közé sem tartozik jelenleg, hogy a fegyverszünet meghosszabbításáért küzdjön. A terrorszervezet politikai irodájának helytettes vezetője, Száleh al-Arúri azt nyilatkozta szombaton, hogy már nem folynak tárgyalások a felek közt, a túszcsere abban az esetben folytatódhat, ha véget érnek az izraeli hadsereg támadásai Gázában és ha megállapodnak egy „átfogó, végleges” fegyverszünetről.

Zain JAAFAR / AFP A palesztinok azt nézik, amint egy kotrógép kitakarítja a Hamász politikai iroda helyettes főnökének, Száleh al-Arúri házának a romjait, miután azt az izraeli erők lerombolták a megszállt ciszjordániai Arura faluban 2023. október 31-én.

A felek már múlt csütörtökön vészesen közel kerültek a harcok újrakezdéséhez, amikor mindössze percekkel a fegyverszünet reggel hét órai lejárta előtt közölte az izraeli hadsereg, hogy nem indítják újra Gáza ostromlását. A fegyvernyugvási egyezményben foglalt izraeli követelés napi 10 fogvatartott izraeliről szólt, és a része volt az is, hogy a Hamásznak minden nap reggel hét óra előtt pontos listát kell továbbítania arról, hogy aznapi kiket fognak elengedni, ha pedig ezt nem teszi meg, újraindul a háború. Bár későn, de múlt csütörtökön még megérkezett a lista az izraeli hadsereghez, így az eredetileg hat napos tűzszünet folytatódhatott további 24 órára.

Majd jött a péntek hajnal, és rakétasorozat indult a Gázai övezetből Izrael felé, majd helyi idő szerint hét óra után már tüzérségi támadásokról és légicsapásokról érkeztek beszámolók a megszállt palesztin területről.

Netanjahu a korai órákban azzal magyarázta a hadművelet újbóli megindítását, hogy a Hamász már a rakétatámadás előtt megszegte az egyezményt azzal, hogy nem engedte el az összes fogva tartott izraeli nőt csütörtökön, mint ahogy ezt a megállapodás kikötötte.

Egy Hamászhoz közel álló forrás szerint a militáns szervezet vezetői továbbra is folytatni akarták a fegyverszünetet, a felek közötti közvetítők pedig még hajnalban is megfeszítve dolgoztak ezen. Izraeli tisztviselők felől ugyanakkor olyan információk érkeztek, hogy a Hamász már nem volt hajlandó vagy nem volt képes több nőt vagy gyermeket elengedni, ahogyan azt az egyezmény naponta követelte. Oszama Hamdán, a terrorszervezet magas rangú tisztviselője viszont azt nyilatkozta, hogy az egyezmény életben tartásával kapcsolatban Izrael bizonyult elutasítónak a hetedik napon.

A tűzszünet mérlege

A pénteken megszüntetett egyezmény szerint Tel-Aviv követelése napi tíz fogoly szabadon engedése volt fejenként három palesztin rab és a gázai támadások szüneteltetéséért cserébe.

 

A Hamász október 7-i támadása alatt a megközelítőleg 1200 ember meggyilkolása mellett körülbelül 240 túszt ejtettek fogságba a fegyveresek, akik közül 110-et, köztük 81 izraelit sikerült kiszabadítani túszcserék által a fegyverszünet alatt. Izrael az egyezmény értelmében 240 palesztint engedett szabadon cserébe, akiket izraeli börtönökben tartottak fogva ezelőtt.

 

Az izraeli kormány szerint 135 túsz van továbbra is Gázában, a BBC 115 elrabolt ember kilétét tudta megerősíteni. A másik oldalon a B’Tselem izraeli jogvédő szervezet szerint összesen 4 764 palesztin volt izraeli börtönökben a háború előtt, Izrael közülük 300 rabot azonosított korábban, akiket potenciálisan elcserélne túszokra.

A tűzszünet utolsó napján Anthony Blinken, az USA külügyminisztere reggeltől estig tárgyalt az izraeli vezetőkkel, eleinte a tűzszünet folytatásának fontosságát hangsúlyozva.

„Egyértelműen azt szeretnénk, ha tovább folytatódna. Azt akarjuk, hogy legyen nyolcadik nap, majd azutániak is” – mondta a tűzszünetről újságírói kérdésre csütörtök reggel a tel-avivi reptéren. Majd Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott tárgyalásán Blinken arról beszélt, hogy a megállapodás eredményeket hoz, és folyamatosan zajlanak az erőfeszítések a folytatásáért. Nagyon pozitív fejlemény, hogy láthattuk a túszok hazatérését, illetve a tűzszünet lehetővé tette, hogy több humanitárius segély jusson el az ártatlan civilekhez Gázába – emelte ki az egyezmény előnyeit még délelőtt. Délután azonban, miután találkozott Netanjahu miniszterelnökkel és a kormány tagjaival, kevésbé optimistán már azt hangsúlyozta, hogy Izraelnek gondoskodnia kell a palesztin civilek biztonságáról, mielőtt újra bármilyen hadműveletbe kezdene Gáza területén.

Izraeli Hadsereg / AFP Az izraeli hadsereg által 2023. december 3-án közzétett képen katonák láthatók a Gázai övezet északi részének tengerpartján.

Sajtóinformációk szerint

Blinken a tárgyalásokon többször figyelmeztette Izrael kormányát, hogy valószínűleg már nincsenek hónapjaik a Hamász elleni hadművelet folytatására, ugyanis egyre nagyobb a belföldi és nemzetközi nyomás Joe Biden amerikai elnök kormányán, hogy véget vessenek a háborúnak.

A Times of Israel találkozók hátterét bemutató cikke azt írta, hogy a kormányülésen az izraeli miniszterek visszautasították az amerikai külügyminiszter arra vonatkozó aggályait, hogy Izrael mennyi áldozattal folytatja a hadműveletet.

Az ülésen Joáv Galant védelmi miniszter közölte Blinkennel, hogy az izraeli közvélemény egységes a kormány azon célja mögött, hogy felszámolják a Hamászt, még akkor is, ha ez hónapokig tart. Blinken erre azt válaszolta, hogy nem biztos abban, hogy Izraelnek meglesz a nemzetközi támogatottsága ahhoz, hogy az eddigi intenzitással sokáig folytassa a háborút – mondta a tárgyalásokat ismerő izraeli forrás.

Blinken az izraeli utazását lezáró sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az USA elfogadja, hogy Izrael folytatja a háborút, azonban az eddigi leghatározottabban jelezte azt is, hogy Izraelnek a továbbiakban el kell kerülnie azt a szintű pusztítást, ami eddig érte Gázát és lakosságát. El kell kerülni, hogy még több palesztin váljon tömegesen hontalanná, illetve kerülni kell a civil infrastruktúra, kórházak, erőművek és vízellátó létesítmények elleni támadásokat, mondta az USA külügyminisztere.

MUSTAFA HASSONA / ANADOLU / AFP Egy palesztinok asszony a tengervízzel kimosott száradó ruhák alatt a gázai Deir al-Balahban 2023. november 30-án.

„Az Egyesült Államok számára kulcsfontosságú, hogy a Gáza északi részén látott tömeges polgári veszteségek ne ismétlődjenek meg délen” – mondta Blinken, utalva arra, hogy az izraeli hadsereg eddig elsősorban a Gázai övezet északi részét támadta, a háború következő szakaszában viszont már a délebbi területekre is kiterjed a hadművelet. Konkrét vörös vonalakat azonban nem határozott meg ekkor sem, amelyeket ha átlépne Izrael, azt valamilyen módon szankcionálná az USA.

A Gázában kibontakozó pusztítás megváltoztatta Joe Biden kormányának megközelítését a háborúhoz. Az október 7-i támadás után az USA egyértelmű támogatásáról biztosította Izraelt, az Egyesült Államok tisztviselői az utóbbi időben azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a polgári lakosság védelmére és a Gázában uralkodó kétségbeejtő humanitárius helyzetre – jegyezte meg a BBC amerikai kormányzati tudósítója.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai – amelyeket az ENSZ mellett számos nemzetközi szervezet megbízhatónak tart – szerint Gázában közel 16 ezren haltak meg az izraeli hadsereg ostromában október 7-e óta, az áldozatok 70 százaléka nő és gyermek. A háború kezdete óta közel 1,8 millió palesztinnak kellett elhagynia az otthonát, miközben szinte lehetetlen elhagyni a Gázai övezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik