Nagyvilág

Gyermekei veszik át a bebörtönzött iráni aktivista Nobel-békedíját

NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP
NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP

Gyermekei képviselik az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni újságírót a decemberi oslói díjátadó ünnepségen – közölte a Nobel Alapítvány hétfőn.

Az MTI szemléje szerint

az újságíró 17 éves gyermekei – Kiana és Ali Rahman – a ceremónia után együtt mondják el édesanyjuk székfoglaló beszédét is.Az 51 éves Mohammadi a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért kapta a díjat a kitüntetést odaítélő testület indoklása szerint. Iránban többször is bebörtönözték, jelenleg is hosszú börtönbüntetését tölti.

Mohammadi többször állt bíróság előtt az elmúlt években. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték. 2021. novemberben ismét letartóztatták, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták.

A díjjal 11 millió svéd korona (368 millió forint) is jár. A Nobel-békedíjat hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban.

Kapcsolódó
Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat
Iráni emberi jogi aktivista kapta az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik