A következő élő közvetítés része Egyelőre nem engedett el magyar állampolgárságú túszokat a Hamász

Izrael összekapott Spanyolországgal a miniszterelnök megjegyzése miatt

Pedro Sánchez spanyol és Alexander De Croo belga miniszterelnök kiváltotta pénteken Izrael felháborodását azzal a bírálattal, miszerint az izraeli hadsereg „válogatás nélkül” gyilkolja a gázai palesztinokat, illetve hogy Izraelnek a Hamásszal szembeni megtorló offenzívájában tiszteletben kellene tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

Izrael szerint ezek a megjegyzések bátorítják a terroristákat, ezért a külügyminisztériumba kérették a két európai ország nagykövetét.

Sánchez és De Croo Egyiptomban tett látogatást pénteken, és ellátogattak a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőhelyhez. A spanyol kormányfő szerint hosszú tűzszünetre van szükség az Izrael és a Hamász közötti háborúban, hogy „megszűnjenek azok a katasztrofális állapotok, amelyeket az (Gázai) övezet népe most átél”. „Az ártatlan civilek – köztük kisfiúk és kislányok ezreinek – válogatás nélküli legyilkolása teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki Sánchez. „Meg kell állítani a civilek halálát okozó akciókat” – tette hozzá Alexander De Croo.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter ezekre reagálva közleményt adott ki, amelyben “hamis állításokkal” vádolta meg Sánchezt és De Croó-t. Bekérette a spanyol és a belga nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőlük ezekre a kijelentésekre.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a maga részéről közölte, hogy a két európai politikus elmulasztotta felhívni a figyelmet a “Hamász által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre.

Benjámin Netanjahu határozottan elítéli a belga és a spanyol miniszterelnök nyilatkozatát, mert azokban nem az izraeli állampolgárokat legyilkoló és a palesztinokat élő pajzsként használó Hamászt tették teljes mértékben felelőssé a szervezet által elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekért

– áll a kormányfői hivatal által kiadott közleményben.

Ez a diplomáciai csetepaté röviddel azelőtt történt, hogy a Hamász szabadon engedett huszonnégy túszt, Izrael pedig 39 palesztin rabot a felek közötti megállapodás értelmében a gázai fegyverszünet első napján.

Egy nappal korábban Pedro Sáchez Izraelben járt, és Benjámin Netanjahuval, Jichák Hercog államfővel, valamint Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyalt, és felvetette egy olyan nemzetközi konferencia ötletét, amelyen az izraeli-palesztin konfliktusról volna szó egy életképes palesztin állam megalapítása érdekében.
A Hamász kormánya szerint megközelítőleg 15 ezren haltak meg a Gázai övezetben, kétharmaduk nő és gyermek, míg az izraeli hatóságok szerint az október 7-i támadásban ezerkétszáz embert mészároltak le a Hamász fegyveresei.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik