Élő Nagyvilág

Egyelőre nem engedett el magyar állampolgárságú túszokat a Hamász

AFP
AFP

137 teherautónyi segélycsomagot pakoltak ki a tűzszünet első napján Gázában

A pénteken Gázában életbe lépett fegyverszünetnek köszönhetően az ENSZ növelni tudta az övezetbe irányított segélyszállítmányok mértékét: 137 teherautót rakodtak ki – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Tájékoztatásuk szerint a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó konfliktus kezdete óta ez volt a legnagobb humanitárius konvoj. A hivatal közleménye szerint 129 ezer liter üzemanyag és 4, gázt szállító teherautó is áthaladhatott a gázai határon, továbbá 21 válságos állapotú beteget evakuáltak a Gázai övezet északi részéből.

Több százezer embernek segítettünk élelmiszerrel, vízzel, orvosi felszereléssel és más elődleges fontos cikkekkel

– tette hozzá az OCHA.

A hivatal ígéretet tett: azon dolgozik, hogy fokozzák a humanitárius műveleteket a következő napokban annak érdekében, hogy Gáza-szerte kielégítsék a lakosság igényeit.

(MTI)

Izrael összekapott Spanyolországgal a miniszterelnök megjegyzése miatt

Pedro Sánchez spanyol és Alexander De Croo belga miniszterelnök kiváltotta pénteken Izrael felháborodását azzal a bírálattal, miszerint az izraeli hadsereg „válogatás nélkül” gyilkolja a gázai palesztinokat, illetve hogy Izraelnek a Hamásszal szembeni megtorló offenzívájában tiszteletben kellene tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

Izrael szerint ezek a megjegyzések bátorítják a terroristákat, ezért a külügyminisztériumba kérették a két európai ország nagykövetét.

Sánchez és De Croo Egyiptomban tett látogatást pénteken, és ellátogattak a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőhelyhez. A spanyol kormányfő szerint hosszú tűzszünetre van szükség az Izrael és a Hamász közötti háborúban, hogy „megszűnjenek azok a katasztrofális állapotok, amelyeket az (Gázai) övezet népe most átél”. „Az ártatlan civilek – köztük kisfiúk és kislányok ezreinek – válogatás nélküli legyilkolása teljességgel elfogadhatatlan” – jelentette ki Sánchez. „Meg kell állítani a civilek halálát okozó akciókat” – tette hozzá Alexander De Croo.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter ezekre reagálva közleményt adott ki, amelyben “hamis állításokkal” vádolta meg Sánchezt és De Croó-t. Bekérette a spanyol és a belga nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőlük ezekre a kijelentésekre.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a maga részéről közölte, hogy a két európai politikus elmulasztotta felhívni a figyelmet a “Hamász által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre.

Benjámin Netanjahu határozottan elítéli a belga és a spanyol miniszterelnök nyilatkozatát, mert azokban nem az izraeli állampolgárokat legyilkoló és a palesztinokat élő pajzsként használó Hamászt tették teljes mértékben felelőssé a szervezet által elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekért

– áll a kormányfői hivatal által kiadott közleményben.

Ez a diplomáciai csetepaté röviddel azelőtt történt, hogy a Hamász szabadon engedett huszonnégy túszt, Izrael pedig 39 palesztin rabot a felek közötti megállapodás értelmében a gázai fegyverszünet első napján.

Egy nappal korábban Pedro Sáchez Izraelben járt, és Benjámin Netanjahuval, Jichák Hercog államfővel, valamint Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyalt, és felvetette egy olyan nemzetközi konferencia ötletét, amelyen az izraeli-palesztin konfliktusról volna szó egy életképes palesztin állam megalapítása érdekében.
A Hamász kormánya szerint megközelítőleg 15 ezren haltak meg a Gázai övezetben, kétharmaduk nő és gyermek, míg az izraeli hatóságok szerint az október 7-i támadásban ezerkétszáz embert mészároltak le a Hamász fegyveresei.

(MTI)

A Scotland Yard részletesen elmondta, milyen viselkedés lesz tilos a szombati palesztinpárti tüntetésen

Részletes magatartási normákat szabott a londoni rendőrség a szombatra meghirdetett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői számára. A Scotland Yard „robusztus” fellépést helyezett kilátásba bármiféle kihágás esetére.

Ez lesz a hetedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonulnak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A tüntetésre a szervezők legalább százezer embert várnak.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A Scotland Yard péntek este közzétett tájékoztatásában arra figyelmeztette a szombatra meghirdetett londoni tüntetés résztvevőit, hogy a rendőrség a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket – gyilkosságokat, emberrablásokat – dicsőítsenek vagy propagáljanak.

A felhívás kiemeli: a demonstrációt biztosító rendőrök „robusztus közbelépésére” számíthatnak mindazok, akik bármilyen bűncselekményre ragadtatják magukat.

A tömegben kifejezetten ilyen tevékenységek észlelésére és azonosítására kiképzett rendőrök lesznek, akik figyelik, hogy feltűnnek-e gyűlöletre szító tartalmú plakátok, vagy elhangzanak-e törvénysértő jelszavak – áll a Scotland Yard péntek esti figyelmeztetésében.

A londoni rendőrség közölte, hogy minderről szórólapokon is tájékoztatják a szombati tüntetés részvevőit. A demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosítja, és lesznek köztük arabul beszélő rendőrök is.

Vasárnap – a Hamász terrortámadása óta először – az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) heti összesítésében közölte: a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást. A CST szerint még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy a rendszeres adatgyűjtés 1984-ben elkezdődött.

(MTI)

Nincs magyar állampolgár a Hamász által elsőként szabadon engedett túszok közt

Nincsenek magyar állampolgárok a Hamász által szabadon engedett túszok első csoportjában – derül ki az Izraelben pénteken este nyilvánosságra hozott névsorból.

A Hamász által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van. Az izraeliek közül tizenketten a Nir Óz kibuc lakói, onnan 75 embert, köztük 13 gyereket hurcoltak el az övezetbe.

A már elengedett és a még fogva tartott túszok között számos, egymástól elszakított családtag van. Elengedték a 44 éves Daniele Alonit, akit hatéves kislányával, Emilivel együtt hurcoltak el, amikor meglátogatta a kibucban élő nővérét. Utóbbit szintén elrabolták hároméves ikergyermekeivel és férjével együtt, de ők továbbra is a Hamász fogságában vannak.

Elengedték az ugyanahhoz a Munder családhoz tartozó 78 éves nagyanyát, az ő 54 éves lányát és kilencéves unokáját.

Kiszabadult a 72 éves Adina Mose, akinek férjét meggyilkolták a terroristák, és szintén elengedték a korábban rákbetegségben szenvedő, 78 éves Margalit Mozest.

A 77 éves Hanna Kacír is hazatérhetett, akiről az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

Hazatérhetett a 79 éves Hanna Peri is, akit a Nirim kibucból hurcoltak el október 7-én.

Visszatérhet otthonába a 85 éves Jafa Adar, akinek az elrablása a tömeges túszejtésről készült felvételek közül az egyik legismertebb lett: őt a kibucából elektromos járművével együtt hurcolták el a Gázai övezetbe a terroristák.

Szintén visszatérhetett Izraelbe a 34 éves Doron Kac-Aser két kislányával, a négyéves Razzal és a kétéves Avivval együtt. Ők nem éltek a kibucban, hanem éppen a nagymamát látogatták meg ott, amikor rájuk törtek a támadók.

A szabadságukat visszanyerő foglyok közül négyen is vannak, akik izraeli-német kettős állampolgárok, őket egytől egyig Nir Óz kibucból hurcolták el. Annalena Baerbock német külügyminiszter köszönetet mondott monodott minden érintett közbenjárásáért.

(MTI)

Izrael megerősítette, hogy a túszok az ország területén vannak

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a szabadon engedett izraeli túszok elhagyták Gázát és már Izraelben vannak, ahol kórházi kezelés alatt állnak.

A neveiket is közölték a Twitteren, a fényképeikkel együtt:

Az egyiptomi elnök demilitarizált palesztin államot javasolt

Az egyiptomi elnök egy olyan palesztin állam megalapítását javasolta pénteken, amelynek nem volna fegyveres ereje, de a területén ideiglenesen állomásozna egy nemzetközi biztonsági erő, hogy ezáltal mind a palesztinok, mind Izrael elfogadható biztonsági garanciát kapjon.

Abdel Fattáh esz-Szíszi Kairóban a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Alexander De Croo belga államfővel közös sajtótájékoztatón kijelentette: egyetértünk abban, hogy ez a palesztin állam fegyvertelen legyen, és biztonságát garantálja valamilyen nemzetközi erő akár a NATO, akár az ENSZ vagy arab országok vagy az Egyesült Államok irányításával mindaddig, amíg mind Izrael, mind a palesztin állam biztonságban nem érzi magát.

Esz-Szíszi emlékeztetett arra, hogy mind a mai napig nem jött létre a palesztin állam az 1967-es határokkal és Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal.

A szaúdi, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter szerdai londoni sajtótájékoztatójukon elutasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint a Hamász elleni izraeli hadjárat befejeztével arab erőkre hárulna a biztonsági feladatok elvégzése a Gázai övezetben.

Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere londoni látogatásán kijelentette: „arab erők nem fognak belépni az izraeli hadsereg által kietlen területté változtatott Gázai övezetbe”.

Milyen körülmények között akarna közülünk bárki odamenni, magára vállalni az ellenség szerepét, és rendet tenni az Izrael okozta zűrzavarban?

– hangoztatta.

(MTI)

A Fehér Ház figyel, de egyelőre nincs a kiszabadultak között amerikai állampolgár

Az MTI a CNN információi alapján írja, hogy a pénteken első körben szabadon engedett 13 túsz között nincs amerikai állampolgár, ennek ellenére a Fehér Ház folyamatosan nyomon követi az izraeli fogolycsere fejleményeit.

Az amerikai illetékesek hangsúlyozták, hogy az első foglyok elengedésének sikere meghatározza, hogy a következő napokban sikerül-e rendben lebonyolítani az Izrael és a Hamász között katari, egyiptomi és részben amerikai közvetítéssel kialkudott túszcserét. A megállapodás értelmében a pénteken életbe lépett négynapos tűzszünet során a Hamász 50, október 7-én elhurcolt, többségében izraeli állampolgárt enged el, minden elengedett fogolyért cserében Izrael három palesztint enged ki a börtönből.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a fogolycseréhez fűződő várakozásairól újságírók előtt annyit mondott, hogy reméli, az első körben elengedettek között lesz az a 3 éves amerikai állampolgárságú gyermek, akinek szüleit a Hamász rajtaütése során megölték.

Hivatalosan is elengedték az első túszokat

A Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcolt túszok első csoportját, thaiföldi vendégmunkásokat – jelentette a helyi média pénteken. Megerősítette a közlést a közvetítőként fellépő Egyiptom állami információs szolgálatának vezetője is.

Az első 13 kiszabaduló izraeli civil mellett 12 thaiföldi vendégmunkást engedett el október 7-e óta tartó fogságából a Hamász. A thaiföldiek Izraelben a többi kiszabadult tússzal azonos elbánásban részesülnek, őket is valamelyik izraeli kórházba szállítják.

A Hamász elsőként az egyiptomi hatóságokkal folytatott tárgyalások eredményeképpen szabadon engedett thaiföldieket adta át a vöröskereszt képviselőinek. Az izraeli média jelentése szerint egyúttal megkezdődött a szabadon engedése izraeli börtönökből 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

(MTI)

ENSZ: Borzalmas következményekkel járhat a dél-libanoni erőszak fokozódása

A libanoni ENSZ-misszió (UNIFIL) vezetője az Izrael és a Hezbollah síita mozgalom közti konfliktus eszkalációjára figyelmeztetett pénteken. Aroldo Lázaro az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünet életbe lépése után nyilatkozott, amelyhez a Hezbollah is csatlakozott.

Lázaro reményét fejezte ki, hogy a tűzszünet hosszú távú megoldáshoz vezet, továbbá felszólította Izraelt és a Hezbollahot, hogy hagyjanak föl a folyamatos erőszakkal.

Az erőszak fokozódása Dél-Libanonban lesújtó következményekkel járna

– mondta az UNIFIL vezetője.

(MTI)

Öt kórházban várják a kiszabaduló túszokat Izraelben

Izraelben a Hamásszal megkötött egyezmény alapján kiszabaduló túszok, gyermekek és nők fogadására készülnek, jelentette a helyi média pénteken.

Öt kórházat jelöltek ki a közel ötven napos fogság után kiszabaduló túszok fogadására, ahol felkészültek feltáplálásukra is. Különleges étkezési programot dolgoztak ki a hosszan tartó éhezés után az étel mennyiségének fokozatos emelésére egészségük védelmében.

A hazatérő izraeli foglyok várhatóan helyi idő szerint délután négykor kerülnek Egyiptomba, és onnan este hatkor érkeznek Izraelbe, ahol kórházba szállítják őket, és találkoznak a családtagokkal. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a következő napon hazaérkezők névsorát minden nap délután 4 óra körül kapják meg az izraeli hatóságok a Hamásztól.

Ekkor értesítik az elhurcoltak családjait arról, hogy szeretteik szerepelnek-e a következő napi listán. A túszokat az egyiptomi határ közelében fogadják az izraeli hadsereg képviselői, onnan a dél-izraeli Hacerim légibázisra szállítják őket, ahonnan helikopterekkel kerülnek a kórházakba, ahol már várja őket családjuk.

Más-más kórházba szállítják az idősebb nőket és a kisgyermekeket, de valamennyi szabadult túszt várhatóan legalább két napig orvosi megfigyelés és felügyelet alatt tartanak.

Biztonsági vétségek miatt letartóztatott huszonnégy palesztin nő, és tizenöt, 19 év alatti palesztin férfi, összesen 39 palesztin kerül szabadlábra az izraeli börtönökből az izraeli civil túszok első, tizenhárom gyerekből és nőből álló csoportjának szabadon engedése fejében a tűzszünet első napján, péntek délután.

A szabadulókat eddigi börtöneikből az Ofer börtönkomplexumba szállítják, És onnan fogják helyi idő szerint délután 4-kor, az izraeli túszokkal egy időben átadni őket a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek, akiktől Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben élő családjaikhoz kerülnek. A Gázai övezetben a tűzszünet során pénteken izraeli katonák tüzétől megsebesült tizenöt palesztin, akik megpróbáltak átkelni az övezet déli részéből északra, ezzel megszegve az izraeli hadsereg utasításait, amely csak északról délre engedélyezi a közlekedést.

(MTI)

Észak felé tartó palesztinokra lőhettek

A közösségi médiában számos videó kering, amelyeken az látható, hogy Gáza déli részéről az övezet északi részébe tartó palesztinokra lőnek. Egyes felvételeken sokan menekülnek a lövések elől. A jelentések szerint legalább egy embert agyonlőttek, többeket pedig súlyosan megsebesítettek. Az izraeli hadsereg közölte, hogy megvizsgálja a jelentéseket, és hamarosan nyilatkoznak.

Az IDF már korábban közölte, hogy a palesztinok a tűzszünet ideje alatt nem mehetnek délről északra Gázából.

(via BBC)

Megindultak a segélyszállító kamionok

A négy napos tűzszünet ideje alatt naponta körülbelül 200 teherautó szállít majd orvosi ellátáshoz szükséges eszközöket, élelmiszert, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetbe – írja a BBC.

Izrael sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy az üzemanyag ne jusson be Gázába, mert szerintük a Hamász már felhalmozott bőséges mennyiségű üzemanyagot.

A Katar által kialkudott megállapodás részeként azonban naponta négy tartálykocsi üzemanyagot szállítanak be, biztosítva, hogy azt közvetlenül olyan helyekre viszik, ahol szükség van rá, például kórházakba, és nem engedik, hogy a Hamász kezébe kerüljön.

Palesztin vezetőkkel tárgyal David Cameron

David Cameron ma, közel-keleti látogatásának második napján tárgyalásokat folytat palesztin vezetőkkel – írja a BBC.  A brit külügyminiszter elmondta, hogy az ország további 30 millió fontot biztosít a Gázai övezetben egyre súlyosbodó humanitárius válság kezelésére.

David Cameron beszélt arról is, hogy a túszmegállapodás jelentősége nem csak abban rejlik, hogy néhány fogoly hazatérhet, hanem abban is, hogy a harcok szüneteltetése lehetővé teszi, hogy több humanitárius segélyt juttassanak Gázába.

A palesztin vezetőkkel folytatott megbeszélései során Cameron várhatóan a válság hosszabb távú politikai megoldásáról is tárgyalni fog.

Az izraeli hadsereg figyelmeztet: a háborúnak még nincs vége

Néhány perccel az ideiglenes tűzszünet hivatalos kezdete előtt az izraeli hadsereg egy videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben arra figyelmeztette a Gázában élőket, hogy a háborúnak még nincs vége.

A humanitárius szünet ideiglenes

– mondta Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője. Hozzátette: a Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, és tilos észak felé haladni.

Életbe lépett a tűzszünet

Életbe lépett péntek reggel a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet között. A katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász összesen 50, Gázában fogva tartott túszt enged el cserébe 150, izraeli börtönökben raboskodó palesztinért. Az első túszok várhatóan délután szabadulhatnak.

A szerdán megkötött egyezmény lehetővé teszi továbbá a humanitárius segély bejuttatását az ostrom alatt lévő övezetbe.

Olvasói sztorik