A következő élő közvetítés része Az EU-csatlakozásról és a várható magyar vétóról beszélt az ukrán miniszterelnök-helyettes

Az ukrán kormányfőhelyettes szerint a háborús fáradtság veszélyes

AFP
AFP

Az európai országok körében egyre inkább elterjedt a „háborús fáradtság”, miközben Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcias fellépése mit sem változott – jelentette ki Olha Sztefanyisina ukrán kormányfőhelyettes pénteki berlini látogatása alatt.

Eltökéltségünk változatlan

– hangoztatta az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: olvasta a „háborús fáradtságra” utaló híreket, és az uniós tagállamokban tett látogatásai során többször hallotta azt, hogy a háború túlzottan elhúzódott.

„Nem a napokat kell számlálnunk, hanem az események alakulását kell figyelnünk” – hangoztatta Sztefanyisina több mint 600 nappal az országa elleni orosz háború kezdete után.

Figyelmeztetett, hogy egy lehetséges ukrán vereség esetén az orosz győzelem dominóeffektust indítana el, Oroszország ugyanis szerinte nem tervez megállni az ukrán határnál.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta – amelyen az észak-atlanti szövetség biztatóan nyilatkozott Kijev majdani csatlakozásáról – az ukrán hadsereg előrelépéseket tett annak érdekében, hogy igazodjon a NATO támasztotta követelményekhez.

A Német Külpolitikai Társaság előtt felszólalva az ukrán kormányfőhelyettes azt mondta, hogy hazája európai uniós csatlakozási kérelméről a december közepére tervezett EU-csúcstalálkozón születik döntés.

A csatlakozás megvétózása a tagállamok közös kudarcát jelentené – vélte, és leszögezte: Ukrajna megbízható uniós tag lenne. A csatlakozási tárgyalások pozitív elbírálása a nyugat-balkáni országok felé is megnyithatná az integráció felé vezető utat – tette hozzá Sztefanyisina.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik