Nagyvilág

Mérgezéses terrorakcióra készült egy iráni férfi Dortmundban

Terrorizmus vádjával négy év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Németországban egy 26 éves iráni férfit, aki méreggel akart merényletet elkövetni. Az illetékes dortmundi bíróság az ítélet kihirdetése után a férfit azonnali hatállyal letartóztatásba helyezte arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a társadalomra. „A férfinak eltökélt szándéka volt, hogy mérgezőanyagokkal terrorcselekményt hajt végre” – mondta a tárgyalást vezető bíró az MTI tudósítása szerint.

A vádlottat – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – testvérével együtt januárban vették őrizetbe egy titkosszolgálati információ alapján. Azért került a hatóságok látókörébe, mert az interneten több olyan emberrel csevegett, aki a rendvédelmi szerek gyanúja szerint közel áll az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez. A tárgyalás során kiderült, hogy utasításokat kapott arra, miként állíthat elő ricin és cianid mérgeket, és már hozzá is látott a szükséges alapanyagok beszerzéséhez. A támadást 2022 szilveszterére tervezte, de nem tudta addigra az összes összetevőt beszerezni.

Az ítélet szerint a férfi nem jelentett valódi veszélyt, ugyanis több szakértő alátámasztotta azt, hogy a mérgek elkészítéséhez kapott instrukciók használhatatlanok voltak. A bíróság álláspontja szerint viszont mivel a férfi elhitte, hogy képes mérgeket készíteni, mégis veszélyt jelent a társadalomra. A testvére elleni vizsgálatot megszüntették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik