Nagyvilág

Meghosszabbították a határellenőrzést a szlovák-magyar határon

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Ismét meghosszabbítja Szlovákia a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány hétfői döntésére hivatkozva.

Az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolt, és már többször megújított hosszabbítás ezúttal egy hónapra szól, vagyis december 23-ig lesz érvényben.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be szlovák határukon, írja az MTI.

A határellenőrzés célja a pozsonyi kormány közlése szerint a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezzen az országba, illetve kiszűrjék a közrendet és az állambiztonságot ezzel összefüggésben potenciálisan veszélyeztető tényezőket. Az ellenőrzéseket is, ugyanúgy mint eddig, a határ teljes hosszán végzik.

A mostani, és az előző hasonló, javaslatokat előterjesztő szlovák belügyi tárca szerint az októberben bevezetett határellenőrzések „teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket”, mivel csökkent a tiltott határátlépéssel próbálkozó, s eközben elfogott illegális migránsok száma.

A szlovák hivatalos szervek adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma az idén már elérte a 46 ezret, míg tavaly az egész év folyamán 5 ezer volt.

Kapcsolódó
Emberáradat a magyar-szlovák határon – ideát félnek a migránsok a rendőrtől, odaát keresik
Hónapok óta egyre több menekült bukkan fel a magyar-szlovák határon, ám úgy tűnik, mégsem kelt mélyebb félelmet a lakosságban a megnövekedett forgalom. Riport a migráció sújtotta északi határvidékről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik