A következő élő közvetítés része Elvetették a tervet, Bulgária nem adóztatja meg az orosz gázt

Az orosz kémfőnök szerint Kijev nyugati nyomásra csökkentené a sorkötelezettség alsó korhatárát

Anatolii STEPANOV / AFP
Anatolii STEPANOV / AFP

Washington és London a mozgósítás maximális kiterjesztését sürgeti Kijevtől, beleértve a 17 és 70 év közötti férfiak besorozását, valamint nők behívásának folytatását – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodája által hétfőn kiadott közlemény szerint.

Az általa megbízhatónak nevezett információkra hivatkozó Nariskin szerint az intézkedés célja „a sikertelen ukrán ellentámadás során a személyi állományban elszenvedett hatalmas veszteségek pótlása lenne, valamint az, hogy megpróbálja elhitetni: Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban lehetetlen.”

Azt állította, hogy az amerikai és brit utasítások nyomán Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter javasolta a parlamentnek, hogy mérlegelje a sorkötelezettség alsó korhatára csökkentésének lehetőségét.

Mint mondta, az ukrán törvényhozásban bejegyeztek egy jogszabályjavaslatot, amely szerint a behívhatóság korhatárát a sorkatonák számára 60-ról 65 évre, a parancsnoki állomány számára pedig 65-ről 70 évre emelik. Az orosz kémfőnök ezt a náci birodalom végóráival állította párhuzamba. Nariskin szerint a fronton tapasztalható komoly humánerőforráshiány arra kényszeríti Kijevet, hogy egyre több nőt mozgósítson, akiknek száma az ukrán hadseregben „nyugati becslések szerint több mint 40 ezer fő.”

A kijevi rezsim már 60 évre emelte a nők katonai szolgálatra való behívhatóságának korhatárát. De ez Kijevnek nem elég. Az ukrán katonai parancsnokság azt kéri, hogy bővítsék ki a mozgósítás alá eső női szakmák listáját

– mondta.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik