Élő Nagyvilág

Scholz tárgyalni akar Putyinnal

AFP
AFP

A háború legfontosabb hírei tegnapról:

  • Több ezer ukrán gyereket deportáltak Fehéroroszországba a háború kezdete óta
  • Külföldi ügynöknek minősítették a The Moscow Timest
  • Zelenszkij: Az Izrael-Hamász háború óta kevesebb nyugati lőszer érkezik Ukrajnába
  • Ezrével vesznek oda az oroszok a fronton
  • Lőtték Herszont az oroszok, legalább kilencen meghaltak a városban
  • Tízből kilenc orosz drónt szedett le az ukrán légvédelem

Scholz tárgyalni akar Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár szombaton bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott kapcsolatokat újra felvéve tárgyalni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hozzátette, hogy még nem egyeztetett időpontot, és nem várja, hogy a tárgyalás bármiféle megállapodással végződhet. Scholz és Putyin legutóbb tavaly december 2-án beszélt egymással telefonon. A német kancellár ismételten jelezte, hogy alapvetően kész a tárgyalásra, de Putyinnak is lépéseket kell tennie ez ügyben.

A kancellár Nuthetalban arra figyelmeztetett, hogy a világnak nem kellene túlbecsülnie Németország befolyását. Elődjét, a szociáldemokrata Helmut Schmidtet idézte, aki annak idején arról beszélt, hogy

Németország egy közepes méretű hatalom, és jó lenne, ha nem tekintenénk magunkat nagyobbnak, mint amekkorák valójában vagyunk.

A kancellár a kétállami megoldást támogatta a közel-keleti konfliktus megoldásával kapcsolatban. Kell hogy legyen kilátás Izrael mint állam és egy palesztin állam békés egymás mellett élésére – fogalmazott hozzátéve, hogy ez Izrael jól felfogott érdeke is.

Scholz abbeli reményének adott hangot, hogy a Hamász legyőzése növeli a két állam békés egymás mellett élésének esélyét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Németország elutasítja a zsidó telepek építését Ciszjordániában, és elítélte, hogy a telepesek támadásai megszaporodtak a palesztinok ellen a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadása óta.

Scholz nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kijelentette neki: azonnal javítani kell a Gázai övezet civil lakosságának humanitárius helyzetén. Egy humanitárius tűzszünet jelentősen növelné ennek esélyét – tette hozzá.

Az oroszok azt állítják, hogy 75 ukrán katonát megöltek a Dnyipro folyó közelében

Az orosz hadsereg azt állította, hogy erősen bombázta az ukrán erőket a dél-ukrajnai Dnyipro folyó közelében, és mintegy 75 ukrán katonát ölt meg – írja a The Guardian. Pénteken a kijevi hadsereg azt közölte, hogy az ukrán csapatok kiszorították az orosz katonákat a Dnyipro folyó keleti partján lévő állásaikból Herszon régió egyes részein.

Két nappal korábban Moszkva először ismerte el, hogy az ukrán erők egy része átkelt a Dnyipro keleti partjára, de azt állították, hogy „pokoli tűzzel” néztek szembe.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közleményben közölte, hogy tüzérségi és légicsapások célba vették az ukrán erőket a Dnyipro folyó nyugati partján fekvő Kacskarivka településen és két szigeten, és akár 75 ellenséges katonát is megöltek, valamint négy járművet megsemmisítettek.

Az orosz belügy „keresési listára” tette az ország volt pénzügyminiszter-helyettesét, aki korábban előbb Putyin-kritikus lett, majd emigrált

Az orosz belügyminisztérium „keresett listájára” helyezte Szergej Aleksasenko háborúkritikust , aki korábban a Bank of Russia alelnöke és pénzügyminiszter-helyettes volt.

Oleg Nikishin / Getty Images Szergej Aleksasenko

Aleksasenko száműzetésben élt az Egyesült Államokban, miután összeveszett Vlagyimir Putyin elnök kormányával, és „külföldi ügynöknek” minősítették.

Az orosz TASS híre szerint Aleksasenko „pontosíthatatlan bűnügyi vád” címszóval került a belügyminisztérium listájára.

Aleksasenko a Telegram csatornáján közölte: öt éve szerepel az adatbázisban, de a listára való felvétele új fejlemény.

(The Guardian)

Hamarosan befagyhat a front

Napi hírszerzési tájékoztatóján az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kijelentette, hogy az orosz erők „különösen súlyos veszteségeket” szenvednek az Avdiivka környékén vívott csatákban, ám a heves harcok ellenére egyik fél sem ért el jelentős előrelépést.

Az elmúlt héten a legintenzívebb szárazföldi harc három területen zajlott: a Kupianszk tengelyen, Luhanszk megyében; Avdiivka környékén Donyeck megyében, valamint a Dnyipro folyó bal partján Herszon megyében, ahol az ukrán erők hídfőt építettek ki.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint: ahogy Kelet-Ukrajnában beköszönt a hideg, téli idő, csekély az esély számottevő változásra a frontvonalon.

Csak pénteken 620 orosz katona esett el

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara egy Facebook-bejegyzésben azt állítja, hogy csak pénteken 620 orosz katonát ölt meg hadműveletei során.

Szintén ukrán adat, hogy a konfliktus során elesett orosz katonák száma több mint 317 ezerre emelkedett.

A statisztikákat az orosz fél vitatja, Vlagyimir Putyin többször is kisebb számokról beszélt.

(The Guardian)

Olvasói sztorik