Nagyvilág

Fej nélküli holttestre bukkantak egy kukában, egy Emmy-díjas producer és egy szépségkirálynő fiát vádolják a gyilkossággal 

MARIO TAMA / GETTY IMAGES / AFP (illusztráció)
MARIO TAMA / GETTY IMAGES / AFP (illusztráció)
A szomszédok által csendes, fegyvermániás különcnek tartott Samuel Haskell IV a gyanú szerint nemcsak a feleségét darabolta fel hidegvérrel, hanem az anyósát és az apósát is megölte. A gyilkosságok után alkalmi munkásokkal akarta elvitetni a szemeteszsákokba rakott testrészeiket. Ha bűnösnek találják, akár élete végéig rácsok mögé kerülhet.

Egészen hátborzongató történet rázta meg a múlt héten Los Angeles utcai bandaháborúkon edződött lakóinak életét, amikor a metropolisz egyik külvárosában, Encinóban, egy szemétben turkáló hajléktalan ember egy fej nélküli holttestet talált.

A rendőrség még aznap, november 8-án letartóztatta az ügy gyanúsítottját, a 35 éves Samuel Haskell IV-t, és hétfőn hivatalosan is megvádolták a felesége, a 37 éves Mei Li Haskell és a nő velük együtt élő szülei – az eltűntként nyilvántartott 71 éves Gaoshan Li és a 64 éves Yanxiang Wang – meggyilkolásával.

A hatóságok azonban azt is közölték, hogy egyelőre nem tudták kétséget kizáróan megállapítani az áldozat személyazonosságát.

A férfi letartóztatása után házkutatást tartottak a három közös gyereket nevelő, feleség szüleit is befogadó házaspár másik otthonában, Los Angeles Tarzana nevű külvárosban. A nyomozás legelején kihallgatott szomszédjuk, Elle Benami azt mondta a Daily Mail-nek, hogy más emberi maradványok is előkerültek a külvárosi családi ház átkutatása során. A hírt azóta a rendőrség is megerősítette.

A gyerekek a holttest megtalálásának napján iskolában voltak. A rendőrök itt találtak rájuk, majd az édesapjuk letartóztatása után a rokonaikhoz kerültek. A nagyszülők kapcsán pedig azért merült fel a gyilkosság és az eltűnés gyanúja, mert a holttest megtalálása óta nem mentek haza, miközben elhagyni sem nagyon szokták az otthonukat, mivel angolul sem beszélnek rendesen; a mobiltelefonjaikon sem tudták elérni őket – ahogy a lányukat sem.

A szomszéd a New York Postnak elmondta, hogy a barátnője és a szülei eltűnése előtt sikoltozásokat hallott Haskellék otthonából.

Hollywoodi szülőktől a fegyvermániáig

Samuel Haskell IV-nek – aki letartóztatása előtt fotósként és videókliprendezőkent dolgozott – kifejezetten jó a családi háttere. Édesapja, Sam Haskell III korábban Dolly Parton, Kathie Lee GiffordWhoopi Goldberg, George Clooney és Eduárd edinburgh-i herceg ügynöke is volt, majd a 2010-es évek közepén pár évig vezérigazgatóként felügyelte a Miss America szépségversenyt. Dolly Parton tévéfilmjeinek producere is lett; az egyik közös filmjükkel, a Netflixen 2020-ban bemutatott Karácsony a kisváros terén (Dolly Parton’s Christmas on the Square) című romantikus komédiával például a legjobb tévéfilmnek járó Emmy-díjat is elnyerték.

Édesanyja, Mary Donnelly Haskell 1977-ben szépségkirálynőként elnyerte Mississippi állam koronáját, később énekesnő lett, és olyan tévésorozatokban tűnt fel színésznőként, mint a Hetedik mennyország vagy az Egyesült Államok leghosszabb ideig futó szappanoperája, az Életünk napjai.

Amanda Edwards / Getty Images North America / Getty Images / AFP Mary és Sam Haskell B. B. King társaságában, a bluesgitáros 80. születésnapján 2005. szeptember 20-án a kaliforniai Encinóban.

A feltételezett áldozattal korábban szoros baráti kapcsolatot ápoló szomszéd szerint az ifjabb Haskell nagyon fura figura volt. Benami azt mesélte, hogy a gyerekeik is nagyon jóban voltak, de ő mindig csak a saját házuk előkertjében hagyta együtt játszani őket, mivel Haskellről köztudott volt a környéken, hogy annyira fegyvermániás, hogy nemcsak lőfegyvereket, hanem szamurájkardokat is gyűjt az otthonában. Távol-keleti kultúra iránti vonzódása emellett abban is megnyilvánult, hogy valamiféle harcművészetet gyakorolt, emiatt többször is elutazott Japánba.

A Daily Beast azt írja, hogy nem a mostani gyilkosság vádja az első alkalom, amikor Samuel Haskell IV összetűzésbe került a törvénnyel. Egy 2008-as ügy után ugyanis két rendben bűnösnek találták halált okozó fegyver birtoklása miatt. A vádak ellen nem is tiltakozott a tárgyalásán, így végül 2010-ben három év próbaidővel megúszta a dolgot.

Benani azt mondta, hogy Haskell szerinte annyira távolságtartóan és furcsán viselkedett, hogy Asperger-szindrómában szenvedhet – vagyis enyhén autista lehet. A szomszéd elmondása alapján a felesége, az anyósa és az apósa meggyilkolásával gyanúsított férfi csöndes volt, kerülte a szemkontaktust, gyakran látták egyedül sétálni a környéken, és a saját gyerekei zsúrjain is általában csak köszönt a többi szülőnek, de nem beszélgetett velük.

Ráadásul nemcsak a többi szomszéddal volt ennyire távolságtartó, hanem vele is, miközben ő volt a felesége egyik legjobb barátnője.

Alkalmi munkásokkal akarta elvitetni a maradványokat

Azóta kiderült, hogy Samuel Haskell IV már hamarabb is gyanússá válhatott volna a rendőröknek, nemcsak azután, hogy az otthonától kevesebb mint tíz kilométerre egy kukában turkáló hajléktalan ember megtalálta azt a szemeteszsákba csomagolt, fej és végtagok nélküli holttestet, ami a gyanú szerint a feleségéé, a lenti képen is látható Mei Li Haskellé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@tragicstreetz) által megosztott bejegyzés

A férfi a holttest megtalálása előtti délután négy alkalmi munkást fogadott fel, akiket azzal bízott meg, hogy három kövekkel teli szemeteszsákot vigyenek el a garázsából. Ám a munkások érezték, hogy nem kövek, hanem annál sokkal puhább dolgok vannak a zsákokban. Egyikük ezért bele is pillantott valamelyik zsákba,

és egy emberi köldököt látott meg először.

Az NBC-nek spanyolul nyilatkozó munkások a zsák felnyitása után visszamentek Haskellhez, és közölték vele, hogy nem akarnak ebben az egészben részt venni, majd a zsákokat és a pénzt is visszaadták neki.

Hazafelé pedig megpróbálták értesíteni a hatóságokat, de két rendőrkapitányságról is elküldték őket anélkül, hogy komolyan vették volna a bejelentésüket.

A fényképeken, kamerafelvételeken és tanúvallomásokon alapuló feltételezés szerint a gyanúsított ezután sajátkezűleg gondoskodott a maradványok eltüntetéséről. A rendőrség tájékoztatása szerint arról is készült felvétel, ahogy bedobta a később megtalált holttestet a kukába.

Bár Samuel Haskell IV eredetileg kétmillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon is védekezhetett volna, a hétfői bírósági meghallgatásán a felesége, az anyósa és az apósa megölésével is megvádolták, és az óvadékfizetés lehetőségét is elvették tőle. Így az első, decemberben esedékes tárgyalási napját a rácsok mögött kell kivárnia.

Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik