Nagyvilág

Névcsere miatt mondott le a portugál kormányfő

Armando Franca / AP
Armando Franca / AP
Tulajdonképpen egy adminisztrációs hiba miatt lesznek előrehozott választások.

Miután a miniszterelnök benyújtotta lemondását egy korrupciós ügy miatt, Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök bejelentette, hogy a 2024-es költségvetés elfogadása után feloszlatja a parlamentet, márciusra előrehozott választást ír ki. Egy névcsere miatt, António Costa nevét összekeverték a gazdasági miniszterével, António Costa Silváéval – írta a legnagyobb portugál hírügynökség, a LUSA alapján az Euronews.

Az adminisztráció hiba az ügyészségen történt. Egy a kormányát egyébként valóban érintő kiterjedt korrupciós ügy lehallgatási jegyzőkönyvében bukkant fel a miniszterelnök neve, ám azok, akiket lehallgattak, nem róla, a gazdasági miniszterről beszéltek. Erre kihallgatásakor hívta fel egyikük az ügyészség figyelmét.

A miniszterelnök azt követően mondott le, hogy a vádhatóság közölte, ellene is vizsgálat folyik. Közölte: a lelkiismerete tiszta, kész mindenben együttműködni az igazságügyi szervekkel.

Az ellenzék az egész kormány azonnali lemondását követelte, miután hivatali korrupció miatt a hatóságok átvizsgáltak több minisztériumot, a kormányfői rezidenciát és őrizetbe vették a kormányfő kabinetfőnökét is.

Kapcsolódó
Nyolc év kormányfőség az ország legerősebb pártjával a háta mögött, mégis belebukott a korrupcióba a portugál miniszterelnök
António Costa az utóbbi harminc évben Portugália egyik legnagyobb hatalmú embere volt. Minek kellett történnie ahhoz, hogy valaki az ő pozíciójából bukjon meg?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik