Nagyvilág

Lemondott a portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak nála

JOHN THYS / AFP
JOHN THYS / AFP

Lemondott posztjáról kedden António Costa, Portugália miniszterelnöke, nem sokkal azután, hogy a rendőrség korrupciós nyomozás keretében razziát tartott a lakhelyén – írja a Politico. Costa a döntését az állami televízióban közvetített beszédében jelentette be, miután egyeztetett Marcelo Rebelo de Sousa államfővel. A szocialista miniszterelnök kijelentette, hogy lelkiismerete tiszta. A lap szerint a házkutatás során a hatóságok őrizetbe vették Costa kabinetfőnökét, Vítor Escáriát.

Az Euronews azt írja, a portugál ügyészség bejelentette, hogy nyomozást folytat Costával, valamint kabinetjének több tagjával szemben hamisítás, aktív és passzív korrupció valamint befolyással üzérkedés gyanúja miatt. Azt már korábban közölték, hogy az ügy fő gyanúsítottja Joao Galamba infrastruktúráért felelős miniszter. A Politico írása szerint a miniszterelnök távozását hozó akció egy korrupciós nyomozás része, aminek keretében hatóságok észak-portugáliai lítiumkutatási programokkal és egy sines-i zöld hidrogén óriásprojekttel kapcsolatban vizsgálódnak. A Portugália északi részén található Montalegre régióban gyanítják Európa legnagyobb lítiumkészleteit, amelyeket a helyi lakosság ellenállása dacára a kormány ki akar aknázni. A fém egyebek között akkumulátorok gyártásához fontos. A Lisszabontól délre található Sines városában pedig 2021 óta egy bezárt szénerőmű területén a jövőben zöld hidrogént terveznek termelni. Mindkét projekt fontos szerepet játszik Portugália azon tervében, hogy felhagyjon a fosszilis energiahordozók használatával.

Az MTI híradása szerint az ellenzék a kormány haladéktalan lemondását követeli. Costa közben hangsúlyozta, hogy kész teljes körűen együttműködni az igazságügyi szervekkel.

A miniszterelnök tisztségének méltósága összeegyeztethetetlen a feddhetetlenségére, illetve helyes magaviseletére vetülő bármiféle gyanúval, nem is beszélve egy bűncselekmény elkövetésének gyanújával

– hangoztatta Costa, aki nyolc éven át vezette miniszterelnökként Portugáliát, előtte szintén nyolc évig Lisszabon polgármestere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik