Nagyvilág

A választásokat bukó Morawiecki kapott kormányalakítási megbízást

Wojtek Radwanski / AFP
Wojtek Radwanski / AFP

Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással hétfőn Andrzej Duda lengyel államfő – írja az MTI varsói tudósítója. Ez annak ellenére történt így, hogy Morawiecki októberben gyakorlatilag elvesztette a választásokat, mivel nem sikerült a parlament alsóházában a kormányzáshoz szükséges többséget szereznie.

A leköszönő miniszterelnök az alkotmánnyal összhangban és elvárható módon benyújtotta ugyan a lemondását. Duda elnök azonban órákon belül újra miniszterelnök-jelöltnek nevezte ki, amivel kihívta maga az új parlamentben erős többséggel rendelkező Európa-párti ellenzék haragját. Az államfőt az AP szerint a parlamentben többséget szerző nyugatbarát ellenzékiek azzal vádolták, hogy a választók akarata ellenére cselekedett, amikor Morawieckinek további négy hétre meghosszabbította a hatalmát.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kormányát. A választáson a PiS ugyan 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de ez nem elég az önálló többséghez, és józan számítás szerint a koalítciós kormányzás sem valószínű.

Donald Tusk által vezetett többpárti ellenzéki tömörülésnek együttesen viszont 248 mandátuma van, és további 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és neoliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

A PiS-hez lojális államelnök tehát – ahogy egyébként várható volt – úgy bízta meg Mateusz Morawieckit a kormányalakítással, hogy erre nem sok esélye mutatkozik. Andrzej Duda a kormányalakítási megbízás alkalmából mégis reményét fejezte ki, hogy Morawiecki megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, és a PiS-frakciónál szélesebb parlamenti együttműködés keretében folytatja munkáját. Morawiecki a hétfő délutáni parlamenti beszédében „a nemzeti szuverenitást védő, pártpolitikai hovatartozástól független koalíció” létrehozására szólította fel a képviselőket.

Ha a választást elbukó Morawieckinek mégis sikerül kormányt alakítania, azt az államfő két héten belül iktatja be. A kormányprogramot a beiktatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, ezután a alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról.

A kormány elfogadásához az alsóházban abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik