Nagyvilág

A SpaceX dolgozói szerint Elon Musk szeret lángszoróval játszadozni az épületben

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
Fotó: ANGELA WEISS / AFP
És nem a lángszóró az egyetlen, amivel kockáztatja dolgozói testi épségét a Mars-expedícót hajszoló technmilliárdos.

A SpaceX-ben több mint 600, eddig nyilvánosságra nem hozott munkahelyi sérülés történt az elmúlt években

– állapította meg a Reuters, amely alapos oknyomozó cikkben járt utána az Elon Musk űrvállalatában uralkodó munkakörülményeknek. A balesetek között számos súlyos is akadt: szétroncsolt végtagok, amputációk, szem- és fejsebek, valamint egy haláleset, amelynek vizsgálata során a szövetségi kormány felelőtlen veszélyeztetést állapított meg a cég részéről. A lap több mint három tucat emberrel beszélt, ennek kétharmada jelenlegi vagy korábbi SpaceX alkalmazott, akik meséltek arról is, hogy Musk szokott az épületben játszadozni a Bored nevű vállalata által fejlesztett lángszoróval. Az egyik mérnök szerint Musk és helyettesei nagyon viccesnek találták, hogy a lángszóróval járták körbe a SpaceX hawthorne-i telephelyét, és az irodák közelében is használták nevetgélve, a megszólaló attól félt, hogy lángra lobbantják valaki haját.

De korántsem a lángszóró az egyetlen veszélyforrás a SpaceX-ben, többen számoltak be arról, hogy utasítást kaptak: Musk jelenlétében ne hordják a sárga láthatósági mellényt, mert a vezérigazgató nem szereti a világos színeket. Hasonló okból állítólag át kellett festeni munkagépeket a biztonsági sárga színről kékre és feketére. Arról is többen beszámoltak, hogy a lehetetlenül szűk határidők miatt sokszor 80 órát dolgoznak hetente, gyorsítókat szednek, hogy bírják a tempót, és többen olykor az irodában vagy a munkahelyi vécében alszanak, hogy ne veszítsenek időt az ingázással. A dolgozók leírása szerint mindez Musk és a cég küldetéstudatából fakad:

Elon elképzelése, miszerint a SpaceX küldetése, hogy a lehető leggyorsabban eljusson a Marsra és megmentse az emberiséget, áthatja a vállalat minden szegletét. A vállalat úgy van vele, hogy félre kell tenni mindent, ami e cél elérésének útjában állhat, beleértve a munkavállalók biztonságát is

– mondta Tom Moline, aki 2014 és 2022 között volt a SpaceX mérnöke.

Nemrég számoltunk be róla, hogy Muskról életrajzi film készül, amelynek rendezője az Oscar-jelölt Darren Aronofsky lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik