Nagyvilág

Lúgos tisztítószer volt az egyik bevizsgált üdítőben Horvátországban

DENIS LOVROVIC / AFP
DENIS LOVROVIC / AFP

Lúgos hatású tisztító- vagy zsírtalanítószer volt abban az ízesített ásványvízben, amelynek elfogyasztása után Horvátországban egy férfi kórházba került súlyos szájüreg- és gégesérülésekkel, derült ki az igazságügyi vizsgálatokat végző laboratórium jelentésből csütörtökön.

További húsz, eredeti csomagolásban átvett, ugyanazt az italt tartalmazó üvegpalackban a szokásos pH-értékű folyadékot találták, közölte a fiumei rendőrkapitányság.

Horvátországban az elmúlt néhány napban 45 személy jelentkezett valamelyik kórház sürgősségi osztályán szájüregi sérülésekkel, azt állítva, hogy a Coca-Cola horvátországi forgalmazójának egyik szénsavas üdítőjét fogyasztották el előtte. A cég szerdán két termékét is visszavonta a kereskedelmi forgalomból. Közleményben azt írták: szóbeli hatósági határozat miatt döntöttek így, bár megjegyezték, hogy belső vizsgálatuk sem a gyártásban, sem a termékekben nem mutatott ki szabálytalanságot.

Az eset miatt az országban több üzletlánc is úgy döntött, hogy elővigyázatosságból a Coca Cola minden alkoholmentes italát leszedi a polcokról, és hasonlóan járt el a legtöbb vendéglátóipari cég is.

Vili Beros egészségügyi miniszter csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott, úgy tűnik, hogy csak egy bizonyított eset van, és lehet, hogy nincs is köze a Coca-Cola üdítőihez.

A Fiumében történt mérgezés lehet szándékos károkozás vagy véletlen hiba, az összes többi beteg azonban a pánik vagy más okok miatt jelentkezett a sürgősségi osztályokon,

mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy mindössze négyüknél állapítottak meg nyálkahártyán bekövetkezett változásokat, amelyeket nem biztos, hogy egy lúgos anyag okozott.

Kedd óta több mintát bevizsgáltak Zágrábban is az állítólagos sérüléseket okozó termékek közül, de a Horvát Közegészségügyi Intézet közlése szerint mindegyikük megfelelt az előírásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik