Nagyvilág

Szénsavas üdítők okozhattak mérgezéseket Horvátországban, a Coca-Cola terméke érintett

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Három embert egy zágrábi, egy továbbit pedig egy fiumei kórházban ápolnak szénsavas italok által okozott mérgezés gyanúja miatt, számolt be róla a horvát sajtó.

Az első eset még szombaton történt, akkor egy 19 éves férfi súlyos nyelőcső- és gyomorsérülést szenvedett, miután alkoholmentes üdítőt fogyasztott egy fiumei kávézóban. Mint később kiderült, a Coca-Cola egyik termékét itta meg, mielőtt súlyosbodott az állapota.

A cég horvátországi leányvállalata kedden közleményében arról írt, az izolált eset egy 330 milliliteres kiszerelésű Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate ízesített ásványvízzel kapcsolatos. A kórházba került személynek mielőbbi felépülést kívántak, egyúttal leszögezték, mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Hogy kiderüljön, valóban az üdítő okozta-e a fiatal sérüléseit, további vizsgálatokra lesz szükség, a helyszínen begyűjtött mintákat egy független, akkreditált laboratóriumba küldték további elemzésre.

Ugyanakkor a horvát közösségi oldalakon pánik alakult ki, és arra figyelmeztetik egymást a lakosok, hogy tartózkodjanak a Coca-Cola termékeinek fogyasztásától. Olyan meg nem erősített üzenetek keringenek az interneten, hogy a cég üzemében vegyszeres mosást végeztek a csövekben, ami miatt életveszélyes sav került a 385-ös számsorral kezdődő vonalkóddal ellátott palackokba. 

A másik három gyanús mérgezéses esettel egyelőre nem hozható összefüggésbe a fiumei történés. Sajtóhírek szerint Zágrábban azután lett rosszul egy ember, hogy egy egyetemi automatában vásárolt Coca-Colát fogyasztott. Mindazonáltal nem kizárt, hogy csak véletlen az egybeesés, mert a Romerquelle-t Ausztriában, a Coca-Colát pedig Horvátországban gyártják.

Az eseménysorozat miatt már a kormánynak is állást kellett foglalnia, Vili Beros egészségügyi miniszter kedd este annyit tudott megerősíteni, hogy alkoholmentes szénsavas italok fogyasztását követően mérgezés gyanújával vittek kórházba két, 29 és 38 éves embert egy zágrábi kórházba, egyiküket már haza is engedték. Azóta egy harmadik embert is be kellett vinni hasonló tünetekkel.

Nincsenek bizonyító erejű adataink, amelyek alapján figyelmeztetést adhatnánk ki a lakosság részére, hogy vigyázzanak bizonyos italokkal. Annyit viszont elmondhatunk, hogy ha valaki kellemetlenül érzi magát bármilyet ital fogyasztását követően, azonnal forduljon a háziorvosához

– magyarázta a tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik